ВСС атакува Лозан Панов

Магистратите бесни на колегата си, питат го за морал

Крими
11:57 - 09 Април 2019
1532
ВСС атакува Лозан Панов

Стартът на заседанието на Съдийската колегия на ВСС днес излезе извън обявения дневен ред - в началото на сбирката Лозан Панов, председател на ВКС, бе атакуван, този път заради изявленията на съпругата му Елисавета Панова. Нещо повече – директно бе подложено на съмнение правото на Панов да продължава по-нататък работата си, съобщи правният сайт "Де факто" от заседанието на колегията във ВСС днес. 

Поводът -  думи на Елисаветта Панова пред бТВ в неделя, че осъждането на Панов, задето не е дублирал имотните си декларации, е „извращение в правото“ и че „трябва да си признаем, че живеем в завладяна държава“. Казаното бе във връзка с намерението на семейството да заведе дело срещу държавата в Страсбург заради липсващо правосъдие.

„Нито съдиите, нито аз, нито който и да е в тази зала не се интересува от имотното ви състояние и личния ви живот. Но колегите смятат, че съдът е дискредитиран и професионалното им достойнство е засегнато. Съдиите, г-н председател, искат да знаят дали се разграничавате от мнението, че в България няма правосъдие, а ако смятате, че е така - кажете какво направихте в тази посока? Би било лицемерие да продължим да се произнасяме за професионалното израстване на нашите колеги, ако не вярваме изобщо в правосъдието. Въпросът е – разграничавате ли се или не от това становище, вярвате ли на българските съдии?“, започнала днес заседанието на съдийската колегия с обръщение към Панов Боряна Димитрова.

Председателят на ВАС Георги Чолаков продължил: „Уважаеми, г-н председател и аз искам да задам един въпрос, продуктуван от колегите в административния съд. Искам и аз да уточня, че не се интересувам нито от личния ви живот, нито от имотното ви състояние. Г-н, председател питам ви, споделяте ли това изявление на вашата съпруга, че съдебния акт на АССГ е “извращение с правото”?

Олга Керелска се е намесила с критика, че не е редно подобни въпроси да се поставят в момента, без да са били предварително обявени. “Ние работим по предварително обявен дневен ред”, категорична е тя.

Боян Магдалинчев е реагирал: „И аз наистина се чудя какво правя, да стана ли да изляза и аз. За пореден път се демонстрира безкрайно пренебрежително отношение към Съдийската колегия, не е нормално за втори път предскедателят на ВКС да излиза без никакъв оттговор, това не са наши въпроси, а на поставилите ги колеги!“.

Атанаска Дишева обаче опонира: „И аз се чудя какво правим тук. Впрочем, аз зная какво правя. Дойдох да участвам в обсъждане на предварително обявения дневен ред. Ако г-н Чолаков и г-жа Димитрова в неделя са получили обаждане от магистрати, защо вчера не ги поставихте въпросите, да се подготвя и аз. Започнахте с изявления, че не се бъркате в ничий личен живот, ама вие точно това правите,опитвате се да ни направите участници в театър по сценарий, който очевидно е готвен и в неделя, и вчера!

Докато в Съдийската колегия на ВСС тече този сюжет, съпругата на председателя на ВКС Елисавена Панова разпространи писмо, в което обяснява какво не е успяла да каже в ефира на бТВ в неделя, където избра да участва покрай сагата с имота й от "Артекс", закупен преди да е съпруга на Панов и заради който семейството бе вкарано в "Апартаментгейт".