ВСС гласува оставката на Цацаров като главен прокурор в четвъртък

Kадровиците отличиха с "личен почетен знак първа степен – златен" все още действащия "обвинител №1"

Новини
16:23 - 11 Декември 2019
1488
ВСС гласува оставката на Цацаров като главен прокурор в четвъртък

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъди и гласува оставката на действащия главен прокурор Сотир Цацаров в четвъртък. Това стана ясно на заседанието на Прокурорската колегия в сряда след обяд, на което оставката на Цацаров бе приета за сведение и изпратена до Пленума. В същото време кадровиците отличиха с "личен почетен знак първа степен – златен" все още действащия "обвинител №1" за висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и за високи нравствени качества.

По-рано в сряда, Сотир Цацаров бе избран с внушителното мнозинство от 165 народни представители за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

"Бъда ли освободен, няма пречка Иван Гешев да встъпи в длъжност", обяви новоизбраният председател на КПКОНПИ пред журналисти в Народното събрание веднага след като депутатите гласуваха кандидатурата му. "В момента, в който е налице указ на президента, с който съм освободен, няма каквато и да е пречка г-н Гешев да встъпи. Решението на ВСС има качество на предложение до президента. Оттук насетне на ход е държавният глава със своя указ ", каза още Цацаров.

Главният прокурор и бъдещ председател на Антикорупционната комисия коментира в Народното събрание и поредния скандал, създаден от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов миналата седмица. Тогава Панов призова за разследване на избора на "тримата големи" в съдебната власт, като в изказването си позволи да нарече премиера и главния прокурор – "двете батки"."Ако председател на ВКС нарече премиер и главен прокурор "две батки" и това го прави щастлив, това е неговото решение. Коледа е, нека всички са щастливи", коментира Цацаров.

Той бе попитан и относно мнението му във връзка с последния внесен законопроект за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), който бе депозиран от правителството в отговор на исканията на Венецианската комисия да се изработи модел за търсене от отговорност и разследване на главния прокурор. "В последния мониторингов доклад е казано ясно, а и преди него, лично премиерът с писмо до Юнкер пое задължение за изменение в ЗСВ, както и в механизма за контрол. След това поехме ангажимент да се консултираме с Венецианската комисия и веднага след препоръките, правителството изпълни ангажимента си. Това се искаше и това стана, това се иска и от ЕК и е направено. Дали това е най-добрият законопроект, аз няма да коментирам, защото тепърва предстоят дебати и това ще се види. Не бива предварително да отхвърляме нещо, което не е обсъдено. Не мога да кажа дали този механизъм ще е работещ, но е по-важно това, че е изпълнено искането по механизма за наблюдение и е спазено всичко препоръчано. Моето мнение е, че първият законопроект, в който имаше механизъм и за двамата председатели за върховни съдилища бе по-добър, защото ги предпазваше от действия на прокуратурата, тъй като се искаха 17 подписа от ВСС за производство и това бе всъщност предпазващ механизъм за тях", коментира Цацаров.