ВСС решава да спре ли процедурата за избор на нов главен прокурор

Новини
08:00 - 06 Юли 2023
1907
ВСС решава да спре ли процедурата за избор на нов главен прокурор

По предложение на правосъдния министър Атанас Славов Висшият съдебен съвет ще решава да спре ли процедурата за избор на нов главен прокурор. 

Според хронограмата, приета във връзка с тази процедура, днес е и първото заседание на съдебния кадрови орган, на което могат да се правят номинации за следващ обвинител номер едно.

Славов мотивира настояването си за замразяване на процедурата с допуснатото от Конституционния съд искане на бившия главен прокурор Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни няколко разпоредби от НПК, сред които и тази, с която мнозинството за избор и освобождаване на Обвинител номер едно беше намалено от 17 на 13 гласа.

Искане да спре избора на титулярен наследник на Гешев дойде и от Парламента. 

В декларация, подкрепена вчера от Правната комисия, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС призоват Висшия съдебен съвет да изчака приемането на готвените конституционни промени, които ще имат отношение, както към структурата на т.нар. правителство на съдебната власт, така към и правомощията и продължителността на мандата на главния прокурор.

Преди да се види какви са нагласите в Съвета „за“ или „против“ отлагане избора на нов главен прокурор, министър Славов предлага дебат във връзка с огласени данни за натиск и влияние върху съдебните кадровици, които преди месец и половина инициираха предложението за предсрочно освобождаване на Иван Гешев като „главен прокурор“, както и обсъждане на твърдения за участието на магистрати в т.нар. афера „Осемте джуджета“ и ефекта от случая върху общественото доверие в съдебната власт.