Вторият BFF* на Кирил Петков изстрелва България отново в Космоса

Свят
13:50 - 16 Февруари 2022 (обновена)
11095
Вторият BFF* на Кирил Петков изстрелва България отново в Космоса

Историческо споразумение подписа днес министърът на иновациите Даниел Лорер с шефа на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер. С него България заявява намерението да развива космическата си индустрия, а новината идва половин година след като лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви при представянето на неслучилия се свой проектокабинет за обща космическа програма със Северна Македония.

На 12 юли той обяви, че ще работи за изстрелването на космонавт в Космоса заедно със Скопие - бомба в ефира, която предизвика лавина от саркастични коментари в разгара на горещото политическо лято на 2021 г.


Проектопремиерът на Дългия Николай Василев в колаж със скафандър 

"Даниел Лорер и Йозеф Ашбахер - генерален директор на ESA - European Space Agency - подписаха Споразумение за европейска кооперираща държава. Български фирми и научноизследователски организации ще могат да реализират своите проекти с космическо приложениe. Споразумението е символ на нарасналата амбиция на България да осигури условия за развитие на космическата си индустрия", обявиха днес от пресцентъра на Лорер. 

България стана шестата космическа страна през 1979 г. с полета на Георги Иванов, а за последно излъчва свой представител в орбита в лицето на Александър Александров през 1988 г. 

От ведомството на Лорер уточниха, че с подписаното в Тулиза споразумение български фирми и научноизследователски организации ще могат да участват в процедури за подбор и да реализират своите проекти с космическо приложение. 

"Споразумението е символ на нарасналия интерес и ангажираност на България за сътрудничество с ESA - European Space Agency и да осигури условия за постигане на завишените си амбиции за развитие на космическата си индустрия и участие в инициативите на EKA", добавят от там.

Министър Лорер посочи, че очаква сътрудничеството да се задълбочи, като бъдат договорени по-ефективни и разширени възможности за изпълнение на проекти от взаимен интерес в областта на научно-приложните изследвания и високотехнологични продукти и услуги. А освен това споразумението осигурява достъп до младежките програми на ЕКА за магистри и стипендианти, както и възможност за участие във взаимния обмен на експерти, научна и техническа информация, данни и стоки от взаимен интерес, в областта на космическата наука, технологиите и приложенията

*BFF (от англ. ез. на жаргон - "best friend forever" (най-добър приятел завинаги), ако приемаме, че вицепремиерът Асен Василев е първи в личната класация на Кирил Петков - б.р.)