Вучич отхвърли възможността за санкции срещу Русия

Сърбия отдавна има силни политически, икономически и връзки за сигурността с Москва

Русия
12:51 - 21 Април 2022
1033
Вучич отхвърли възможността за санкции срещу Русия

Сърбия няма да застраши националните си интереси, като се присъедини към санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. Това предупреди преизбраният президент на западната ни съседка Александър Вучич в интервю за британския вестник Файненшъл таймс.

Белград няма да „избере страна“, въпреки призивите на Европейския съюз към държавите, които се стремят към членство, да се присъединят към Брюксел в затягането на икономическите санкции срещу Москва.
 
Сърбия, кандидат за членство в ЕС, отдавна има силни политически, икономически и връзки за сигурността с Русия, която доставя на страната природен газ и подкрепя отказа на официален Белград да признае независимостта на бившата си провинция Косово, коментират в редакцията на британското издание.
 
„Имаме някаква защита от Русия. Какво искат западните страни? Да оставим всички наши национални интереси, защото някой има нужда от нещо за себе си?“, коментира Вучич, визирайки ситуацията в Украйна и желанието на Запада за единство по отношение на руската инвазия.
 
„Хората говорят за избор на страна. Не, ние имаме своя страна – тя е интересите на Сърбия. Бяхме бомбардирани от 19 държави от НАТО през 1999 г. и санкционирани“, припомни Вучич.
 
„Не сме налагали санкции срещу никого, защото... не вярваме, че санкциите променят нещо. Можете да оказвате натиск на Сърбия, но това е нашето истинско мнение“.
 
Коментарите на Вучич, който спечели нов петгодишен мандат на изборите по-рано този месец, предполагат, че Белград ще се придържа към своята сговорчива линия към Русия и Китай, въпреки натиска от Брюксел, отбелязват от редакцията.
 
Лидерите на ЕС последователно подчертават, че гледат на Сърбия като на бъдещ член на Общността, но същевременно изразяват раздразнение от връзките на Белград с Москва и Пекин. В Брюксел и в столиците на страните-членки обаче избягват да заемат твърде твърда линия срещу балканската страна, за да не я тласнат в ръцете на Русия и Китай.
 
По данни на Radio Free Europe (RSE), Европейският парламент ще издаде резолюция, в която ще призове новоизбраните власти в Сърбия „да покажат истински ангажимент към ценностите на ЕС и да се съобразяват с решенията и позициите на ЕС във външната политика и политиката на сигурност, включително санкциите срещу Русия“.
 
Войната на Русия срещу Украйна предизвика призиви от някои от страните в ЕС за ускоряване на преговорите за членство като начин за по-категорично привличане на Балканите към Запада.
 
Неотдавнашната покупка от Сърбия на китайската зенитно-ракетна система FK 3 също предизвика проблеми, защото Западът се опасява, че по този начин Пекин ще има нарастващо влияние.„Когато става дума за външна политика и политика на сигурност, Сърбия много добре осъзнава, че като страна-кандидатка се очаква да се приведе в съответствие със стандартите и политиките на ЕС“, подчертаха от Комисията.  
 
В отговор Вучич обясни, че покупките на оръжия от страна на Сърбия – включително на френски изтребители и турски бойни дронове, е част от усилията за запазване на стабилността, тъй като съседните страни също надграждат арсеналите си.