Вучич се заклева като президент на 31 май

Старият-нов държавен глава на Сърбия встъпи в длъжност на първия си мандат на 24 юни 2017

Новини
16:17 - 13 Май 2022
1367
Вучич се заклева като президент на 31 май

Церемонията по встъпването в длъжност на стария-нов президент на Сърбия Александър Вучич, който спечели изборите на първия кръг на 3 април, ще се състои на 31 май. Това означава, че той ще положи клетва в сръбския парламент и така ще започне втория си мандат, съобщава вестник "Данас", цитиран от БТА.

На 24 юни 2017 г. Александър Вучич официално встъпи в длъжност на първия си мандат като президент на Сърбия. На церемонията в двореца "Сърбия" в столицата Белград присъстваха общо около 5000 гости. По официални данни Сърбия не е приемала толкова много чуждестранни гости от погребението на Тито през 1980 г.

Мнозинството депутати от опозиционните партии обявиха, че няма да присъстват на полагането на клетва от Вучич. Според тях това е "личен пърформанс" на Вучич и "след мъчителния изборен процес би било крайно неуместно да присъстват на заклеването пред конституцията на човек, който толкова пъти я е погазвал", пише "Данас", като цитира бъдещия депутат Янко Веселинович.

Веселинович напомня, че почти месец и половина след парламентарните избори окончателните резултати не са обявени и депутатите не са получили мандатите си.

"Това е унижение не само за нас, а и за гражданите, които гласуваха за нас. Неуместно би било след такъв изборен процес, ако можем да го наречем така, да присъстваме на полагането на клетва пред конституцията на човек, който толкова пъти я е погазвал", каза Веселинович.

"Смятам, че депутатите от коалицията "Длъжни сме" не трябва да присъстваме на пърформансите на Вучич, защото те наистина са лични, а не институционални. Не участвахме в изборите, за да бъдем публика на Вучич, а да представляваме гражданите, чийто глас в тези институции не се чува", каза за "Данас" Биляна Джорджевич, бъдещ депутат от коалицията "Длъжни сме".

"Вучич не е заслужил да присъствам на неговото встъпване в длъжност, защото за 10 години неограничена власт не хармонизира външната политика на Сърбия с тази на ЕС, още не е въвел санкции срещу Русия, а вътрешната му политика е дълбоко националистическа и популистка", каза и Александър Оленик, депутат от листата Войводжани.

В движението Двери не уточниха ще присъстват ли на полагането на клетвата, но заявиха, че на тържеството след това няма да отидат. "Тържеството ще бъде, когато Вучич падне от власт. Дотогава не отивам на тържества, организирани от сегашната власт", каза за "Данас" Бошко Обрадович, лидер на движението Двери.

Депутатите от Народната партия ще присъстват на полагането на клетвата, но няма да отидат на тържеството, обяви заместник председателят на партията Мирослав Алексич.

Бившият президент Борис Тадич подчерта, че няма да присъства на встъпването в длъжност на Вучич, както не е присъствал и първия път.