Вучич загрижен за санкции от страна на САЩ

Матю Палмър пристига утре в Белград, където ще разговаря с президента

Свят
17:30 - 03 Ноември 2019
1784
Вучич загрижен за санкции от страна на САЩ

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази загриженост за евентуалните санкции от страна на САЩ, за които спомена специалният представител на американския държавен секретар за Западните Балкани Матю Палмър, съобщава белградският вестник "Новости".

В интервю за македонската телевизия Алсат Палмър изрази безпокойство от възможността за придобиване на руски оръжия от Сърбия. Той каза също, че Сърбия рискува да й бъдат въведени санкции от страна на САЩ заради доставката на руско оръжие, предава БТА.

"Не сме получили С-400, а за всичко останало всички знаят отдавна и мисля, че не представлява никакъв проблем. Но това ви говори как ни третират. Защото когато говорим какво си доставиха хърватите от американците, това не е проблематично. Това показва, че има различни аршини за различните страни. Ние ще държим сметка, разбира се, защото не бих искал по никакъв начин който и да е в Сърбия да бъде подложен на санкции, които да ни наложи най-голямата световна сила. Независимо, че те биха били напълно неоправдани и несправедливи", каза Вучич.

Президентът добави и че Палмър е поискал от Сърбия да спре кампанията си, с които иска от повече страни по света да преразгледат решението си за признаване на независимостта на Косово.

"Ако Палмър наистина е казал това, и то в Косово, където очаквах, че ще иска прищинските власти да намалят очакванията си и че ще им покаже, че за решение е необходим компромис, питам се за какво тогава преговаряме? За това в кой момент да признаем независимо Косово, а те да отменят митата /върху стоките от Сърбия/? Това ми прилича на някаква шега. Във всеки случай ние ще бъдем готови за разговори и за постигане на компромисни решения, но никога няма да се съгласим Сърбия да бъде унизена."

Така Вучич коментира изявлението на Палмър, който заяви в изказване пред студенти в Прищина, че Сърбия не може да влезе в ЕС, ако не признае независимо Косово.

Палмър пристига утре в Белград, където ще разговаря с президента. Вучич изрази очакване за открит и искрен разговор в този важен момент за Сърбия, пише "Новости".