Вучич: САЩ ще поискат Сърбия да признае Косово

Сръбският президент има срещи Ангела Меркел и Сергей Лавров

Свят
16:37 - 24 Септември 2019
1706
Вучич: САЩ ще поискат Сърбия да признае Косово

Сръбските медии съобщават, че по време на "Глобалния призив за защита на религиозната свобода", който се проведе в ООН, освен евентуална среща с американския президент Доналд Тръмп, сръбския президент Александър Вучич има срещи с канцлера на Германия Ангела Меркел и с руския външен министър Сергей Лавров.

"Не мога да приема позиции, които срещата с някого, само защото е известно име, е лесна за нас. Не, тези срещи са трудни, защото разговаряме с представители на основните сили, които признаха независимо Косово", обяснява той.

"Всички тези страни, точно както САЩ, застават твърдо на тази позиция. САЩ очаква от Сърбия, както видяхте в писмото на президента Тръмп, да признае независимостта на Косово. Нека не заблуждаваме хората. По-меко или в края на диалога, същото ще кажат и другите западни държави, които са признали Косово. Така стоят нещата на Запад. Какво правим междувременно? Ние показваме своята позиция", коментира Вучич.

В същото време, премиерът на Косово Рамуш Харадинай обясни във Фейсбук, че табелата в Зубин Поток с надпис "Република Сърбия, Косово и Метохия" е премахната.

Надписът е отстранен снощи от органите на реда в Косово, съобщава и всекидневният "Газета експрес".

Вчера е съобщено, че на входа на Зубин Поток от посоката на Бърняк е поставена табела, "Добре дошли в община Зубин Поток, Република Сърбия, Косово и Метохия".

"Газета експрес" пише, че това не е първият път, когато "общините с мнозинство сръбско население не зачитат Република Косово, като поставят табели".