ВЗЕХА НИ ХЛЯБА: Разказ, писан от изкуствен интелект, спечели награда

Този експеримент за пореден път поставя въпроса за интелектуалните и авторски права

Свят
11:47 - 12 Януари 2024
2231
ВЗЕХА НИ ХЛЯБА: Разказ, писан от изкуствен интелект, спечели награда

Проф. Шен Ян от Пекинския университет "Цинхуа" е използвал изкуствен интелект, за да напише научно-фантастичен разказ, и печели награда. Той се явява в литературно състезание за научна фантастика, но не разкрива истинския автор на произведението.

Проф. Ян успява да създаде разказа за 3 часа, като е направил 66 задания към изкуствения интелект. 

"Вероятно той е четял отговорите и съобразно тях е задавал последващите въпроси, бил е много внимателен. AI е сътворец – те са създавали произведението заедно", коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова и предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус".

Този експеримент за пореден път поставя въпроса за интелектуалните и авторски права и признаването на изкуствения интелект като някакъв тип субект или съавтор, казва тя.

"За мен това е неизбежно и по-коректно. Хората, които са ангажирани в музикалната, филмовата, сценарната и литературната индустрия с право много остро ще възразят, ще кажат, че това е човешко културно наследство. Но трябва да признаем и ролята на стереотипите, на матрицата, на това, че много от сюжетите на филмите изхождат от митовете, от някакви архетипи, от легендите. Всички детски приказки са написани в сходен сюжет с различни герои. Тук наистина мъдро и от позицията на времето трябва да преценим как да подходим. Все пак изкуственият интелект има своя принос, но от друга страна, той просто разпознава тези матрици и гради разказите и научната фантастика на тяхна база", посочва специалистът. 

А ние сме в очакване на първите книги и филми, дело на AI. Кой знае може пък да са по-стойностни от тези, които в момента хората създават. Може пък AI да остане независим спрямо политическите и глобални очаквания и нагласи, модерности и свързаности. 

Светът се променя и това е факт. Изкуственият интелект навлиза в живота ни някак тихо и неусетно. Но какво ще правим, когато той изведнъж стане по-добър от нас, човеците? Възможно ли е това? Добре ли е за нас, не е ли... На доста важни въпроси трябва да си отговорим преди да затворим изцяло страницата на старото и да полети в новото. Дано успеем да вземем правилните решения.