Ябълков сладкиш с извара и сметана
за 14 парчета, 95 мин
Продукти
600 г дребни ябълки
500 мл прясно мляко
225 г захар
2 пакетчета ванилов пудинг на прах
75 г меко масло
1 щипка сол
1 яйце
200 г брашно
½ ч.л. бакпулвер
2 с.л. лимонов сок
250 г извара
400 г заквасена сметана
70 г кайсиев конфитюр или друг по избор
Приготвяне
Кипва се 400 мл прясно мляко. Добавя се останалото мляко, в което е разтворен пудингът на прах и 100 г захар. Разбърква се непрекъснато на котлона около 30 сек. Оставя се да изстине, като се разбърква няколко пъти.
Маслото, 75 г захар и щипката сол се разбъркват. Добавят се яйцето, като се смесва с разбъркване, брашното, бакпулверът и се разбърква всичко на гладко тесто.
Разстила се в кръгла форма за печене, като се оформя ръб по стените, висок 2 см. Надупчва се с вилица на няколко места. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 20 мин.
Ябълките се обелват, нарязват се на четвъртинки, почистват се семките. Всяка четвъртинка се срязва на филийки, но без да се разрязва до долу – като ветрило. Веднага се разбъркват с лимоновия сок.
Изварата се разбърква със заквасената сметана и останалите 50 г захар. Добавя се изстиналият пудинг лъжица по лъжица и се разбърква на гладък крем.
Изсипва се в изпечената основа и се покрива с ябълковите ветрила. Пече се отново в загрята фурна на 200 градуса 70-75 мин., като към края може да се покрие с хартия за печене.
Кайсиевият конфитюр леко се загрява и се намазва сладкишът.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете новия брой с акценти: "Пълнени кюфтета", "Как се прави хляб без много месене", "6 идеи за неустоима пълнена тиква".