Ядем вносен мед с олово

Вносен пчелен мед има остатъци от тежки метали като олово, алармираха от “Сдружение за достъпна и качествена храна” и предупредиха за сериозното нарастване на случаите на фалшифициране на пчелен мед и влошено качество на продукта.
От Сдружението цитират данни от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), че 46% от тестваните проби от внесен от трети страни в ЕС мед са били фалшифицирани. Страните извън ЕС, от които България внася най-много пчелен мед, са Украйна и Турция.
Пчелари призоват за спешна държавна подкрепа и проверки, както и за контрол върху вноса на мед от Украйна и трети страни, отбелязаха още от “Сдружение за достъпна и качествена храна”. От там настояват за затягане на граничния и вътрешния контрол върху меда, подкрепа за пчелари с високи загуби на пчелни семейства и за етични производители, инвестиции в технологии за удостоверяване на състава и публични кампании за информираност.
До Съюза на българските пчелари са подадени сигнали, че през Украйна в ЕС внасят големи количества китайски мед с неясно качество. До внос се стига, тъй като у нас произвеждат едва 10 000 - 12 000 тона на година.
В същото време в България основните тестове, които се правят на продукта, са само за пестициди, а в целия Европейски съюз вече е констатирана масова продажба на пчелен мед, примесен със захарни сиропи и др.
Производители на мед посочват пред “Труд” няколко начина за разпознаване на фалшив мед. “Истинският мед рано или късно кристализира - захаросва се. Това се случва в рамките на 3-5 месеца.
По външен вид, по консистенция, по агрегатно състояние не може да се установи дали медът е фалшив или не. По-течният вероятно е с повишено водно съдържание и не дава характерната спирала, която се отделя обикновено от лъжичката. По-гъстият мед прави една спирала и е по-вероятно да е истински.
Много е важно медът да се съхранява правилно - да е в тъмен шкаф или в хладилник”, обясняват пчелари. Те съветват потребителите да купуват мед и пчелни продукти само от производители с дългогодишна практика, които имат пчелини в екологично чисти райони на страната.
“Веригата на меда е дълга - от пчелите през пчеларя до преработвателя и търговеца, и по нея винаги може да се получи прекъсване с някакъв умисъл”, предупреждават специалисти.
При покупка трябва да се гледат регистрационните номера на пчелините. Така може да се провери дали такъв пчелин съществува и наистина ли медът идва оттам.
Мед без етикет не трябва да се купува. Ако се каже, че се добива мед от бял трън, а пчелинът е в Странджа, тогава купувачът може да си направи извод, че медът е фалшив, обясниха производители.
Дали медът е истински, може да се провери и у дома с чаша студена вода и лъжица мед. Но това може да стане, когато е още пресен. Когато се пусне в чашата и се разбърка, истинският мед много трудно се разтваря, за разлика от фалшификатите.