Ядрените опити от 50-те още цапат Тихия океан

Радиацията е по-висока от тази в Чернобил

Новини
12:45 - 18 Юли 2019
2066
Ядрените опити от 50-те още цапат Тихия океан

60 г. по-късно независимо изследване ни припомня, че следите от ядрените опити на САЩ в Тихия океан съвсем не са заличени. В периода между 1946 и 1958г. американците тестват общо 67 атомни оръжия на Маршаловите острови.

Океанското дъно, почвата, както и атоли като Бикини и Енеуетак излъчват радиация, чиито нива са много по-високи от позволените. В отделни райони радиоактивността е по-висока от тази във Фукушима и Чернобил.

„До този момент не е имало подобно независимо изследване, което да измери нивата на радиоактивно замърсяване и неговите последици”, споделя Моника Роуко, бивш заместник-директор на центъра за ядрени изследвания към университета в Колумбия, САЩ. „Местните жители на островите нямаха доверие в досегашните проучвания, провеждани предимно от правителствени учени и военни”, споделя Роуко.

Учените от Проекта К=1, анализирал радиоактивността от 2015 до 2018г., от който е част и Руоко, имали възможността да следят нивата на гама лъчението, както и на отделни радиоактивни елементи като плутоний-238, америций-241, цезий-137.

Данните за анализите са взимани от почвите, от океанското дъно, както и от различни растения, събрани от островите и атолите, подлагани на ядрени учения и понесли пораженията от радиоактивните дъждове.

Въпреки че 67-те бомби, които американците изпитват на Маршаловите острови, възлизат на едва 6% от всичките ядрени опити на САЩ, те са били едни от най-мощните, отделяйки общо 108,5 мегатона енергия, еквивалентна на тази, която се отделя от 1 млн. тона тротил (познат още като тринитротолуен и ТНТ).

По отношение на измереното гама лъчение, най-високи нива са измерени на островите Бикини и Наен. И в двата случая на места измерванията надвишават 5 милисиверта (мерна единица, която показва количеството, поета радиация от живата материя).

За сравнение, количеството радиация, което натурално един човек поема на година е около 2,4 милисиверта.

Учените откриват най-тревожните данни в почвата. Освен плутоний-238, те откриват още четири радиоактивни изотопа и то в нива, които надвишават десетки пъти очертаните като допустими.