Ягодите в Румъния - по-скъпи от месото

ЕС
14:19 - 26 Април 2023
1433
Ягодите в Румъния - по-скъпи от месото

Един килограм ягоди (40 леи - 16 лв.) струва повече от един килограм месо (30 леи - 12 лв.), установи проверка на БТА.

И въпреки че реколтата е добра, а местните плодове са по-сладки от вносните, цената оставя у потребителите горчив вкус и те се въздържат да купуват. 1 ягода излиза 1,4 леи (0,056 ст.), една тарелка от 500 гр. - 20 леи (8 лв.). 

“Това са цени като за екзотични плодове”, коментират недоволни клиенти. А производителите обещават цената да падне до 15 леи (6 лв.) на кг.  - толкова струват в момента вносните ягоди. 

Най-скъпи са плодовете в столицата Букурещ, но и в румънския град Клуж цената е висока. Килограм румънски ягоди там струва 35 леи (14 лв). За сравнение, цената на килограм свински врат е приблизително 33 леи (13 лв.), информират местните медии в Клуж.

Миналата година по това време килограм ягоди се продаваше за 20 леи (8 лв.). 

Експертите в страната прогнозират рекордно високи цени и за черешите. “Тези плодове ще се появят на рафтовете на супермаркетите и на пазарите през май, но малцина ще могат да си позволят да ги купят”, коментира Мариус Роман, специалист по овощарство, цитиран от румънската телевизия Антена 3. По негова информация черешите ще се продават за около 15 леи (6 лв.) в овощните стопанства, а крайната цена по пазарите и супермаркетите ще достигне 30 леи (12 лв.).