Ягодови маски за сияйна кожа

Хапвайки от този любим и ароматен плод не бива да пропускаме и случая, да освежим и кожата си

Бюти
18:30 - 20 Май 2022
3133
Ягодови маски за сияйна кожа

Ягодите вече се появяват по пазарите, а съвсем скоро ще настъпи и пълното им изобилие. Хапвайки от този любим и ароматен плод не бива да пропускаме и случая, да освежим и кожата си. Ягодите са един от най-ефективните съставки за приготвяне на домашна козметика

Ползи от ягодите за кожата

Плодовете на ягодата са пълни с витамин С, алфа хидроксилни киселини, салицилова киселина, аспарагинова киселина, елагова киселина, фолиева киселина и фибри. Вкусните ягоди могат да спасят кожата от много заболявания като акне, черни точки, мазна кожа, суха кожа и т.н. Козметичната индустрия отдавна използва този плод в своите продукти, но за съжаление процентното им съотношение е малко. Можете да използвате пюре от пресни току що намачкани ягоди, които да нанесете локално на кожата на лицето си за да стане мека, еластична и сияйна

Кои са хранителните вещества в ягодите?

Витамин С – защитава кожните клетки от оксидативен стрес, причинени от свободните радикали. Пречи на образуването на акне и пъпки.
Алфа хидроксилови киселини – унищожава свободните радикали, които причиняват преждевременно стареене. Подобрява външния вид на кожата и предпазва от преждевременно стареене. Изсветлява и избледнява старчески петна, белези от акне и пъпки.
Салицилова киселина – бори се успешно с акне и пъпки. Помага за избледняването на останали стари белези от акне и пъпки.
Ellagic киселина – антиоксидант, лекува увредена кожа, стимулира младостта на кожата.
Диетични фибри – елиминира токсините, които иначе биха били освободени като акне и пъпки.
Фолиева киселина – за регенерацията на клетките и производството на нови клетки.

Няколко бързи и лесни рецепти за красива кожа

Ягодов лосион – изсветлява пигментни петна и лунички, почиства порите в дълбочина и ги стяга. Няколко ягоди се намачкват и се прецеждат през марля, за да се извлече само сока. С него се напоява памучен тампон и се обтрива цялото лице. Другият вариант е да го замразите във формичка за лед – ефектът е още по-освежаващ. За да постигнете максимални резултати правете процедурата ежедневно в продължение на един месец.

Ексфолираща маска – както органичните киселини, така и семчиците на ягодите имат много добро ексфолиращо действие, а медът извлича токсините от кожата. Затова тази маска избистря тена на кожата и я прави по-еластична. Намачкайте 4-5 ягоди и ги смесете с 1 с. л. мед (най-добре захаросан). Нанесете сместа равномерно върху лицето и останете така 10 мин. Преди да измиете маската, в продължение на няколко минути масажирайте кожата с кръгообразни движения.

Дълбоко почистваща и стягаща маска – идеална за смесена, мазна и акнеична кожа. 2 с. л. хума (най-добре зелена), белтъка на едно яйце и ягодов сок се смесват до получаване на гъста каша. Сместа се на лицето за около 10 мин.

Освежаваща маска – тонизира и изглажда кожата. Няколко пасирани ягоди се смесват с гъсто кисело мляко за мазна и нормална кожа или със заквасена сметана за суха кожа. С тази маска се стои 15-20 мин.