Янаки и Рашков чакали награди за главата на Гешев

Политика
13:11 - 22 Юли 2021
7043
Янаки и Рашков чакали награди за главата на Гешев

Служебните министри Янаки Стоилов и Бойко Рашков атакували главния прокурор Иван Гешев заради лични цели – Стоилов искал да стане конституционен съдия, а Рашков - посланик.

Тези намеци се чуха днес на заседанието на Висшия съдебен съвет от страна на защитниците на обвинител номер едно. Членовете на ВСС бранят Гешев от внесеното от служебния правосъден министър Янаки Стоилов предложение за предсрочното му освобождаване.

На заседанието се чу тълкуване, че само членове на ВСС може да инициират процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор и затова предложението на министъра трябва да се остави без разглеждане като "недопустимо".

„Някои бъркат независимост с недосегаемост, а недосегаеми лица в правовата държава няма”, подчерта в началота на заседанието Янаки Стоилов. Той обвини Гешев в тежки нарушения и неизпълнение на служебните задължения и накърняване на престижа на съдебната власт. Главният прокурор пък обяви казаното от Стоилов за политическа реч.

„Това обвинение преследва нелегитимна политическа цел. И тази цел не е отстраняването на главния прокурор, а компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на съдебната власт и нарушаване на принципите на върховенство на правото, разделение на властите и правова държава”, контраатакува Гешев.

Само преди два дни Lupa.bg също съобщи, че правосъдният министър в служебното правителство Янаки Стоилов има осигурено място в Конституционния съд след края на дейността му в изпълнителната власт.