Янаки Стоилов: НСО трябва да охранява главния прокурор

Политика
15:46 - 27 Август 2021
3218
Янаки Стоилов: НСО трябва да охранява главния прокурор

Главният прокурор, независимо кой е той, трябва да остане едно от лицата, които се охраняват НСО. Това заяви правосъдният министър проф. Янаки Стоилов в правната комисия на Народното събрание.

Там се провежда обществено обсъждане на трите законопроекта за Бюрото по защита при главния прокурор. Те са на Николай Хаджигенов от ИБГНИ, Христо Иванов от ДБ и Андрей Михайлов от ИТН. 

В обсъждането участват министрите Янаки Стоилов и Бойко Рашков, зам.-главните прокурор Красимира Филипова  и Даниела Машева. 

И трите проекта предвиждат бюрото да премине към Министерството на правосъдието. Преди дни при свое изслушване в правната комисия  главният прокурор заяви, че това е ликвидиране на бюрото и резултатът ще е трагичен.

 "Смятам, че не е достатъчно механично да се заменят по отношение на бюрото правомощията на министъра с тези на главния прокурор, защото много бяха променени функциите и то се превърна в своеобразна охранителна структура", каза проф. Стоилов. 

Той припомни, че в КС има е дело за бюрото, но това  не е пречка законодателят да обсъжда промени.

Правосъдният министър посочи, че в проекта на Христо Иванов се премахват дублиращите функции с Главна дирекция "Охрана" и бюрото не извършва действия по довеждане на лица до органи на съдебната власт.

В третия проект на Андрей Михайлов от ИТН се предвижда отново да мине към МП и да е самостоятелен отдел. Осигуряването на защитата трябва да служи за защита на свидетели и на магистрати.

"В сегашния му вид да се осъществява граждански контрол върху Бюрото по защита. Тази дейност заслужава парламентарен и обществен контрол", каза той.

Според него едва ли обаче хоризонта на парламента гарантира довършването на законопроекта на второ четене.