Янев подкрепя Габровски като премиер, но не и кабинета

"Български възход" не видя ясни приоритети на правителството

Актуални новини
11:01 - 14 Декември 2022
2235
Янев подкрепя Габровски като премиер, но не и кабинета

"Български възход" подкрепя проф. Николай Габровски като премиер, но няма да подкрепи състава и структурата на предложеното правителство. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на партията Стефан Янев.

Диалогът, който започна трудно, по-скоро имаше един тон на конфронтация, но се получиха условия за диалог и днес в този ден, на практика виждаме резултатите от този диалог, обяви в началото на изказването си лидерът на партията.

Гласуването на кабинета е и нашата връзка с гражданите и демонстрация на това дали има връзка между думите и делата, допълни Янев.

"Поздравявам ГЕРБ-СДС за номинацията на проф. Габровски", каза бившият премиер и допълни, че кандидатурата на изтъкнатия медик е знак, че политиците са отворени към гражданското общество.

Според Стефан Янев обаче действията и подкрепата за кабинета трябва да бъдат основани на ясни правила и да е ясно кой носи политическата отговорност - дали чрез коалиционно споразумение или общо подкрепени приоритети. "Български възход" не вижда ясни приоритети за момента в обявения кабинет и затова партията е взела решение да подкрепи проф. Николай Габровски в лично качество като премиер, но не и предложената структура и състав на кабинета.

Действията и подкрепата на кабинета трябва да бъдат основани на ясни принципи и правила кой носи политическата отговорност. Дали чрез коалиционното споразумение или механизъм, който е достатъчно ясен и прозрачен - това няма значение. Но има въпроси, свързани с хоризонта на управление, с пътната карта за изпълнение на обявените приоритети, кадровото участие в този кабинет и в крайна сметка – има или няма политическо споразумение, коментира Янев.

Той каза, че въпросът за политическо споразумение, за яснотата кой носи политическата отговорност за подкрепата на този кабинет и неговите бъдещи решения е бил поставен на срещата между „Български възход“ и Николай Габровски. Янев обаче посочи, че тези "елементи" не са били видени по време на разговорите. 

Макар Янев да заяви, че неговата парламентарна група няма да подкрепи структурата и състава на проектокабинета, той поздрави ГЕРБ-СДС за номинацията на проф. Габровски. Той каза, че тази кандидатура е знак на отвореност към гражданското обществото. Време е партиите в парламента да направим още такива жестове и да бъдем отворени към гражданското общество и към даването на възможност за надпартийни кандидатури, коментира още Янев.