Япония няма амбиция да е военна сила

Премиерът заяви, че придобиването на способност за контраудар е "от съществено значение"

Свят
14:09 - 16 Декември 2022
1508
Япония няма амбиция да е военна сила

Япония реши придобие способности за нанасяне на удари по вражески бази, както и да удвои разходите за отбрана, съобщава агенция "Киодо".

Този ход бележи драматичен обрат в следвоенната политика за сигурност на страната, поддържана от нейната пацифистка конституция.

Тъй като средата за сигурност около Япония става нестабилна предвид заплахите от Китай и Северна Корея, с новото решение Токио, който през последните 77 години отхвърляше войната, ще може да извършва директни атаки срещу територии на друга страна в случай на извънредна ситуация.

Придобиването на способност за възпиране на атаки от външни сили, наречена "способност за контраудар", е заложено в три ключови документа на правителството в областта на отбраната, включително в Стратегията за национална сигурност, актуализирана от кабинета на премиера Фумио Кишида.

Критиците отбелязват, че конституцията позволява на Япония да действа само при самозащита. Съгласно новата стратегия за сигурност обаче страната трябва да има способността "да нанася ефективни контраудари на територията на противника като минимална мярка за самоотбрана".

Кишида заяви, че придобиването на способност за контраудар е "от съществено значение" за възпиране на ракетни атаки от други страни и изграждането на отбраната на Япония е необходимо за засилване на нейната дипломатическа мощ.

Премиерът добави, че правителството ще "защити държавата и народа" в лицето на "повратна точка в историята".

В Националната стратегия за сигурност се посочва, че Япония е изправена пред "най-тежката и сложна ситуация със сигурността" от Втората световна война насам. Правителството обаче обещава да запази ангажимента си към "политиката, ориентирана изключително към самоотбрана" и Япония "да не се превръща във военна сила".

В първата ревизия на японската отбранителна доктрина от 2013 г. насам се отбелязва, че противоракетната отбрана сама по себе си е недостатъчна за справяне със "значителното увеличаване на ракетните сили" на страни като Китай и Северна Корея.

За да укрепи значително своя отбранителен капацитет, Япония си постави за цел да увеличи годишния си бюджет за отбрана до 2% от БВП през фискалната 2027 г., която приключва през март 2028 г.

Япония отдавна е ограничила годишния си бюджет за отбрана на около 1% от БВП, или малко повече от 5 трилиона йени (36 милиарда долара).

На заседанието на управляващата Либерално-демократическата партия по-рано днес Кишида заяви, че правителството ще задели около 8,9 трилиона йени (около 65 милиарда долара) за бюджета за отбрана през фискалната 2027 г.

Предвижда се бюджетът за отбрана на Япония за фискалната 2023 г. да достигне рекордните 6,5 милиарда йени (около 47 милиарда долара) в сравнение с 5,2 трилиона йени (38 милиарда долара) през тази година.