Япония планира удължаване на блокадите с 2 седмици

Страната е регистрирала около 433 000 случая и 8050 смъртни случая от COVID-19

Свят
11:54 - 05 Март 2021
2516
Япония планира удължаване на блокадите с 2 седмици

Японското правителство планира да удължи извънредното положение за Токио и три съседни префектури до 21 март, с две седмици по-дълго от първоначално планираното. Това заяви в петък министърът на икономиката Ясутоши Нишимура, цитиран от "Ройтерс".

При извънредното положение правителството поиска ресторантите и баровете да бъдат затворени до 20:00 часа. Хората също са помолени да останат вкъщи след 20:00 часа, освен ако нямат основни причини да излязат.

Префектурите Токио, Чиба, Канагава и Сайтама, където живее 30% от населението на страната, не отбелязват достатъчен спад на новозаразени. Не се изключва още едно удължаване до края на март.

В края на февруари, регионалните японски власти поискаха спешните мерки срещу пандемията да бъдат отменени преди планирания край на 7 март.

Към сряда Япония е регистрирала около 433 000 случая и 8050 смъртни случая от COVID-19.

През февруари започна и имунизацията. На първо място ваксина бе поставена на около 4 милиона медицински и социални работници. След това са около 36 милиона души, които са на възраст над 65 години. След това кампанията ще бъде разширена до 8,2 млн. души в Япония с хронични заболявания и чак от май други категории граждани ще могат да получават ваксини.

Миналата година Япония подписа споразумения за доставка на коронавирусни ваксини с „Пфайзер”, както и с британско-шведската фармацевтична компания „АстраЗенека” и американската биотехнологична фирма „Модерна”.

Лекарите в Япония обаче ще трябва да изхвърлят част от коронавирусната ваксина, произведена от американската фармацевтична компания Pfizer, заради липсата на достатъчен брой специализирани спринцовки.