Япония се готви за държавното погребение на Шиндзо Абе

Церемонията ще се състои в покритата арена за бойни изкуства "Будокан" в Токио

Свят
15:40 - 26 Септември 2022
2304
Япония се готви за държавното погребение на Шиндзо Абе

Държавното погребение на убития през юли бивш премиер Шиндзо Абе предизвика разделение в Япония, предаде Асошиейтед прес.

По традиция в Япония държавните погребения се организират от императора в чест на хора със сериозни заслуги към страната.

Преди Втората световна война японският император е почитан като божество и общественият траур за тези, за които е организирано държавно погребение, е задължителен. Най-често е ставало дума с държавни погребения са били почитани членове на императорското семейство, но в някои случаи и политически и военни ръководители. Държавно погребение например е организирано за Исороку Ямамото, който ръководи японската атака срещу Пърл Харбър и загива през 1943 г.

След войната държавни погребения вече не се организират. Единственото държавно погребение в следвоенния период е това през 1967 г. на Шигеру Йошида. Той подписва договора от Сан Франциско, по силата на който приключва американската окупация на Япония и връзките със съюзниците са възстановени. Погребението на Йошида обаче провокира критики, че е било организирано без каквото и да било правно основание. По тази причина следващите правителства се въздържат от подобни инициативи.

Японският премиер Фумио Кишида е на мнение, че Абе заслужава държавно погребение, тъй като той е най-дълго управлявалият лидер в съвременната политическа история на Япония.  Опонентите на държавното погребение казват, че то е недемократично, че за него няма правно основание и че ще бъде организирано по едностранно решение на правителството на Кишида.

Опонентите на Абе изтъкват, че той се е опитвал да омаловажи военновременните жестокости на Япония, че е настоявал за отделяне на повече средства за отбрана, че е бил реакционерски възгледи за ролите на мъжете и жените в обществото и че управлението му е било авторитарно.

Държавното погребение на Шиндзо Абе ще струва на Япония 1,7 милиарда йени (11,8 милиона американски долара). Парите на данъкоплатците може да бъдат използвани за по-смислени цели, като например за справянето с икономическите неравенства, създадени от политиката на самия Абе, казват опонентите.

Церемонията ще се състои в покритата арена за бойни изкуства "Будокан" в Токио. Внасянето на храна и напитки няма да се разрешава. Само представителите на медиите ще могат да ползват компютри и камери. Речи ще държат премиерът Кишида и представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт. На погребението ще присъстват и чуждестранни лидери, сред които вицепрезидентката на САЩ Камала Харис.