Япония ще поиска разпускането на Църквата на обединението

Свят
12:21 - 12 Октомври 2023
1818
Япония ще поиска разпускането на Църквата на обединението

Японското правителство ще поиска разпускането на Църквата на обединението, известна като сектата на Мун, след разследване на религиозната група, която е подложена на засилен контрол след убийството на бившия министър-председател Шиндзо Абе през юли миналата година, предаде Франс прес.

"Планираме да поискаме заповед за разпускане съгласно закона за религиозните организации", заяви японският министър на образованието Масахито Морияма пред група експерти. Очаква се министерството да вземе окончателното си решение след тази среща с експертите и според местните медии искането за разпускане може да бъде подадено още утре в окръжния съд в Токио още утре.

Убиецът на Абе, Тецуя Ямагами, е изпитвал омраза към Църквата на обединението, за която твърди, че майка му е направила огромни дарения, довели семейството им до разорение. Заподозреният също така смятал бившия премиер за близък до сектата. Самата група отрича да е извършила каквото и да било нарушение, но много бивши членове публично критикуват практиките ѝ. Тя е обвинявана, че налага на последователите си квоти за дарения.

Разкритията за връзките на сектата на Мун с водещи японски политици допринесоха за спад в популярността на правителството на настоящия японски лидер Фумио Кишида.