Япония си взе последно сбогом с Шиндзо Абе

Вдовицата на Абе – Акие, пренесе праха му в зала „Нипон Будокан“, облечена в черно кимоно

Новини
14:23 - 27 Септември 2022
2642
Япония си взе последно сбогом с Шиндзо Абе

Япония си каза последно „сбогом“ с бившия премиер Шиндзо Абе, който бе застрелян по време на предизборна реч в град Нара на 8 юли и по-късно почина от раните си. Поклонението в Токио, на което присъстваха над 4300 души, обаче бе белязано от масови протести. Причината – властите обявиха, че церемонията ще е държавно погребение и ще струва близо 12 млн. долара.

Вдовицата на Абе – Акие, пренесе праха му в зала „Нипон Будокан“, облечена в черно кимоно. Тя стигна бавно до олтара, покрит с бели хризантеми, над който бе поставена огромна снимка на най-дълго управлявалия министър-председател на Япония.

На церемонията присъстваха местни и световни лидери, включително вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и индийският премиер Нарендра Моди.

Отвън пък демонстранти недоволстваха срещу решението на премиера Фумио Кишида да се организира държавно погребение. Проучвания в страната показаха, че 60% от гражданите са против. Събитието раздели японското общество и показа противоречивото наследство, оставено от Абе, коментира БиБиСи.

Опашката от хора, решили да почетат Шиндзо Абе, достигна над 3 километра. „Обичам Абе и всичко, свързано с него, затова съм тук, на редицата“, каза 19-годишен гражданин. Друга жена сподели, че иска да изрази благодарността си към бившия премиер.

Други вдигнаха плакати „против“ държавната церемония – провеждана само в още един случай в следвоенната история на Япония. „Разочарован и ядосан съм, че позволихме на правителството да прави каквото си поиска, без да се консултират с хората“, твърди 25-годишния Йори Фудживара.

„Нямаше как да остана у дома, когато харчат толкова много пари и канят толкова много гости, докато японците страдат от последствията на тайфуна от миналата седмица“, отбеляза друг 25-годишен гражданин – Аяка Уехира.

Много от тези, които се противопоставят на погребението - и на политическото наследство на Абе - са по-възрастни японци. В страната, травмирана от войната, по-възрастното поколение отдавна подкрепя "пацифистката" конституция, която не позволява на Япония да инвестира много в армията си.

Абе обаче се опита да промени това - не чрез референдум или парламентарен процес, а чрез ново тълкуване на конституцията. Този ход беше противоречив и непопулярен, но все повече се приветства от поддръжниците му, много от които са по-млади японци. Необезпокоявани от спомените за войната, те все по-често реагират и на агресивните претенции на Китай към японската територия. За тях Абе е изключителен политик, който върна Япония на международната карта като значим играч.

Министър-председателят Фумио Кишида и неговата Либерално-демократическа партия със сигурност взеха решението да почетат Абе, без да обмислят как може да реагира страната. Но не може да се отрече фактът, че бившият премиер беше и човек, на когото съюзниците на Япония се възхищаваха, пише още БиБиСи.

Той настояваше за по-силни отношения между така наречените от него "съмишленици", включително Индия и Австралия. Изигра важна роля в създаването на "Четворката" - съюз между САЩ, Япония, Индия и Австралия.

Затова не е изненадващо, че вицепрезидентът на САЩ, действащият и бившият австралийски министър-председател пристигнаха в Токио, за да изразят почитта си. Или че индийският премиер Нарендра Моди предприе това пътуване, след като пропусна погребението на кралица Елизабет II в Лондон миналата седмица. Те може би признават, че в някои отношения Абе е изпреварил времето си.

Той винаги се е опасявал от нарастващата заплаха от страна на Китай - опасение, което сега споделят и съюзниците на Япония.