Япония започва да разследва църквата на Муун

Бившият премиер Абе беше застрелян по време на предизборна реч през юли

Свят
15:31 - 17 Октомври 2022
1941
Япония започва да разследва църквата на Муун

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида нареди в понеделник разследване на Църквата на обединението (широко известна като Църквата на Муун), за да се опита да успокои общественото възмущение от близките връзки на неговата управляваща партия с противоречивата секта, които бяха разкрити след убийството на Шиндзо Абе, предава Ройтерс.

Бившият премиер Абе беше застрелян по време на предизборна реч през юли. Заподозреният, Тецуя Ямагами, казал на полицията, че е убил Абе заради очевидната му връзка с религиозната група, която мрази. В писмо и публикации в социалните медии, приписвани на Ямагами, се казва, че големите дарения на майка му за църквата са разорили семейството му и са съсипали живота му.

Кишида каза, че правителствена гореща линия, създадена за получаване на жалби и запитвания, свързани с църквата, е получила сигнали за повече от 1700 случая, които са били обработени от полицията и правни експерти.

"Много жертви са изправени пред финансови затруднения и семействата им са унищожени, но правителството не успя да осигури адекватна подкрепа и аз приемам това много сериозно", каза Кишида. Той също така обеща да направи повече в подкрепа на жертвите н сектата, включително евентуално преразглеждане на закона за потребителските договори, за да се предотвратят бъдещи проблеми.

Църквата на обединението, основана в Южна Корея през 1954 г. от Сун Мюнг Муун, получи статут на религиозна организация в Япония през 1968 г. на фона на антикомунистическото движение, подкрепяно от дядото на Абе и бившия министър-председател Нобусуке Киши.

От 80-те години на миналия век църквата е изправена пред обвинения в измами и тактики за набиране на вярващи, включително "промиване на мозъците" на членове, за да предадат огромни средства на Муун.

Религиозната група признава, че е имало случаи на "прекомерни" дарения. Оттам казват, че проблемите са били смекчени, след като са установени по-стриктни правила през 2009 г. и обещаха наскоро допълнителни реформи.

Правителствена комисия представи доклад по-рано в понеделник, който установи много финансови проблеми и съдебни дела, произтичащи от методите на църквата. Докладът призовава за разследване, като същевременно обмисля отнемане на правния статут на групата, въпреки че се смята, че властите няма да отидат толкова далече.

Кишида каза на заседание на парламентарна комисия в понеделник, че е инструктирал министъра на образованието и културата Кейко Нагаока, който отговаря за надзора на религиозните организации, да подготви разследване на църквата съгласно Закона за религиозните корпорации.

Полицейското разследване на убийството на Абе доведе до разкрития за широко разпространени връзки между базираната в Южна Корея църква и членовете на управляващата Либерално-демократическа партия, включително Абе, заради общите им интереси в консервативни каузи. Случаят също хвърли светлина върху страданието на децата на привържениците, някои от които излязоха и казаха, че са били принудени да се присъединят към църквата и са били оставени в бедност или пренебрегвани поради предаността на родителите си към религиозната група.

Много критици смятат църквата за култ поради проблеми с последователите и техните семейства заради техните финансови и психически затруднения.

Проучване на ЛДП през септември установи, че почти половината от нейните депутати имат връзки с църквата, включително министри от кабинета. Кишида обеща да прекъсне всички подобни връзки, но много японци искат допълнително обяснение за това как църквата може да е повлияла на партийната политика

Кишида беше подложен на критики и рейтингите на подкрепата на правителството му се сринаха заради справянето му с този въпрос и организирането на държавно погребение на Абе - най-дълго управлявалия Япония премиер.