Японски град ядоса Пекин с преименуване на спорни острови

Тайван подчерта, че също е изразил протест

Свят
16:28 - 22 Юни 2020
1416
Японски град ядоса Пекин с преименуване на спорни острови

Местен съвет в Южна Япония гласува за преименуване на район, включително и оспорвани с Китай и Тайван острови. Решението бе определено от Пекин като незаконно и "сериозна провокация", информира АФП.

Съветът на град Ишигаки одобри плана за промяна на името на зоната, която покрива контролираните от Токио острови Сенкаку, познати в Тайван и Китай като Дяоюйдао, в Тоноширо Сенкаку.

Местна медия обяви, че друга част от Ишигаки е също известна като Тоноширо и че промяната на името има за цел да се избегне объркване.

Но необитаемите острови са в центъра на сериозен спор между Токио и Пекин. Решението на малкия местен съвет още повече влоши отношенията на Япония с Китай и Тайван по казуса.

Говорител на китайското външно министерство отговори, че прокарването на промяната е сериозна провокация към териториалната цялост на Китай.

Това е незаконно и невалидно, не може да промени факта, че островите Дяоюйдао принадлежат на Китай, поясни представителят и добави, че Пекин е изразил протеста си пред Япония по съответните дипломатически канали и си запазва правото на отговор.

Тайван подчерта, че също е изразил протест. Тайпе защити островите като част от територията на Тайван.

Говорителят на японското правителство отказа да коментира решението на Ишигаки, но Токио се оплака заради постоянното изпращане на китайски кораби на бреговата охрана в района на спорните острови.

Отношенията между Япония и Китай се влошиха през 2012 г., когато Токио "национализира" някои спорни острови.