Японски ядрен реактор спря след тревога

Не беше установено повишаване на радиацията

Свят
14:25 - 30 Януари 2023
1442
Японски ядрен реактор спря след тревога

Реактор в японска атомна електроцентрала се изключи автоматично след сигнал за тревога, но не беше установено повишаване на радиацията и регулаторните органи заявиха, че разследват причината, предаде АФП.

Реакторът на електроцентралата "Такахама" в централната част на област Фукуи е спрял около 15:20 ч. местно време след аларма, предупреждаваща за бързо намаляване на броя на неутроните, съобщи Агенцията за ядрено регулиране (NRA).

Агенцията заяви, че "реакторът се охлажда нормално" и "няма въздействие върху околната среда", тъй като не са открити отклонения в нивата на радиоактивност.

Регионалните власти също заявиха, че не е ясно какво е предизвикало задействането на алармата.
Реакторът, който е един от четирите в централата в Такахама, започна отново да работи едва в края на миналата година след рутинни проверки.

В Япония има 33 реактора, но по-малко от една трета от тях са отново в експлоатация повече от десетилетие след смъртоносното цунами през март 2011 г., което предизвика авария в атомната електроцентрала "Фукушима".

Не всички работят целогодишно, а страната е силно зависима от вноса на изкопаеми горива.

Тъй като Япония е изправена пред най-тежката си енергийна криза от десетилетия, през август министър-председателят Фумио Кишида заяви, че страната трябва да обмисли изграждането на ядрени реактори от следващо поколение.