Ясен Тодоров: Взривът срещу Гешев е поставен да убива

Мотивите за исканата ми оставка не отговарят на истината, смята той

Общество
13:56 - 15 Май 2023
3470
Ясен Тодоров: Взривът срещу Гешев е поставен да убива

Взривът срещу кортежа на Иван Гешев е бил "атентат, терористичен акт, опит за убийство - категорично взрив, поставен да убива".

Това каза заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров, съобщават от Нова телевизия. Той даде изявление за медиите след пресконференцията на Гешев, съобщават от Нова телевизия.
Според Тодоров мотивите за искането за отстраняването му, внесено от неговия началник и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, не отговарят на истината. Той допълни, че точно Сарафов е направил опит за преврат в прокуратурата.

Израелският експерт по антитероризъм не е бил в България заради опита за покушение. Това твърдят от Федерацията на ционистите у нас. По думите им това са спекулации и дори името на експерта е сгрешено. Преди дни от прокуратурата също заявиха, че на местопроизшествието е имало чуждестранен експерт, но той не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие в извършваните действия по разследването.

Тезата потвърди и Ясен Тодоров. По думите му израелският експерт е бил на местопроизшествието, но не е работил по случая, а само е „погледнал”. Той е високопоставен висш офицер от израелски специални служби, уточни Тодоров.

"Пред БТА Сарафов заяви, че едва ли не аз и Гешев сме на страната лошите, а той ще дойде на бял кон и ще оправи прокуратурата, която била затънала в калния политически терен. Аз веднага си зададох въпроса къде е бил г-н Сарафов в последните 10-12 години. Ако той не е бил съгласен с работата на прокуратура, е можело да си подаде оставката", коментира Тодоров. И допълни, че той самият е реагирал емоционално на тези изявления, което вероятно е подразнило Сарафов и го е накарало да поиска оставката му.