Явор Дачков: Влизам в Движение "3 март" заради безобразното поведение на ПП-ДБ

Интелектуалците, близки до президента, обясниха, че сред инициаторите има и критици на Радев

Новини
12:00 - 04 Септември 2023
9409
Явор Дачков: Влизам в Движение "3 март" заради безобразното поведение на ПП-ДБ

Политици, общественици, журналисти и спортисти обявявиха инициатива за запазване на националния празник Трети март, когато честваме освобождението на България от османско иго. Те създават движение "3 март", което бе анонсирано от президента преди няколко дни и което се счита за старт на бъдеща партия на Румен Радев. Инициаторите обаче отрекоха президентът да е част от инициативата.

Сред инициаторите са професор Искра Баева, ексминистърът Весела Лечева,Георги Кадиев, проф. Валери Стефанов, доц. Жаблянов, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев. Идеята им е да поискат референдум за запазване на Трети март като национален празник.

В движението се включват и журналистите Явор Дачков, Велислава Дърева.  

Обединени сме от каузата, да защитим 3 март като национален празник, защото е кулминаця на 5-вековна борба за освобождение, линията между оковите и свободата, заявиха инициаторите. Тя олицетворява стотиците, загинали за свободата на България. Тук сме за да се противопоставим на опитите за подмяна. Това е един интелектуален кръг. Това заявиха инициаторите на инициативата "3 март" на брифинг в БТА.

Тук сме се събрали хора с най-различни професии и политически пристрастия, но обединени от общонародната кауза да защитим Трети март като национален празник, обяви евродепутатът Петър Витанов. Имаме готовност да поставим този въпрос на всенародно допитване чрез референдум, добави той. Инициаторите увериха, че няма никакво политизиране, а в Инициативния комитет имало и хора, които критикуват президента Радев. 

Витанов посочи, че в основната част на инициативата са представители на научната общност, сред които проф. Искра Баева, проф. Пламен Митев, проф. Валери Стефанов, акад. Иван Юхновски държавници и политици - Георги Първанов, Георги Кадиев, Весела Лечева, журналисти Виза Недялкова, Явор Дачков, Велислава Дърева, лекари, артисти и спортисти. 

Витанов бе категоричен, че Радев не е част от инициативата. Идеята на тази маса тук не е да правим политическа партия, а да зададем въпроса иска ли българският народ да смени националния си празник, обясни той.

Включих се тук, възмутен от конюнктурното поведение ПП-ДБ, заяви Явор Дачков. Не може националният празник да се сменя през няколко десетилетия. Това е абсолютно несериозно. Има малка група русофоби, тя е между 16 и 20 процента. Тяхното представителство е абсолютно малко. Те искат нещата да станат насила, защото всичко руско трябва да бъде изчегъртано. Това ми се видя абсолютно безобразие и така реших да участвам, обясни журналистът. 

Това не е политическа кауза, а съвършено естествен процес, като домашна разправия на народа и опит за семейно насилие, което никак не е добре. Не бива в никакъв случай народът да допусне тази промяна, която ще бъде изключително оскърбителна, заяви от своя страна акад. Иван Юхновски.  

Живелите в робство имат най-голямото морално право да отбележат кой е най-важният празник, заключиха интелектуалците.   

Никога не би ми хрумнало да говоря за референдум за 3 март, защото това е бил най-нормалният празник. 3 март не е празник на руската империя, на Александър Втори, заяви проф. Искра Баева. Това е плод на усилията на българите, добави тя. 

Оскърбява се каузата на Ботев и Левски. Празнуването на 3 март е било кауза, неприкосновено нещо, защото и в обстоятелствата на Втората световна война, когато България принадлежи на губещ съюз, въпреки това, този съюз, насочен директно срещу Русия, обществеността, започвайки от царя, завършвайки с учениците, намериха сили да празнуват тържествено деня на   България, заявиха интелектуалците.   

Движението беше анонсирано от президента Румен Радев на връх Шипка. "Днес казваме “не” на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност.

Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет - изтрита, а българската държавност - разградена", каза държавният глава историческия връх в речта си за 146-ата годишнина от Шипченската епопея.