Яйцеклетката сама си избира мъж

Партньорите си сигнализират на клетъчно ниво

Актуални новини
13:03 - 12 Юни 2020
4070
Яйцеклетката сама си избира мъж

Шведско проучване установи, че яйцеклетките на жените са особено избирателни по отношение на идеалната сперма за оплождане. Разглеждайки остатъчни проби от 16 двойки, получаващи репродуктивно лечение, изследователите откриха, че яйцеклетките отделят химикал, който привлича само определени видове сперматозоиди - независимо дали те идват от избрания партньор на жената. Изследването е публикувано в "Протоколи на Кралското дружество".

Селективността може да бъде начин за сортиране на партньора с най-добрите гени, смята авторът на изследването Джон Фицпатрик, доцент в катедрата по зоология в Стокхолмския университет в Швеция.

"Очаквахме да видим някакъв ефект от партньора, но в половината от случаите яйцеклетките привличат повече сперматозоиди от случайни мъже", посочва Фицпатрик пред Си Ен Ен. "Най-вероятното обяснение за това е, че тези химически сигнали позволяват на жените да избират мъже, с които са по-добре генетично съвместими."

Изследователите отчитат, че яйцеклетките отделят химикали по време на овулацията, известни като химиоатрактанти, за които Фицпатрик казва, че действат като "пътека" за сперматозоидите. Данните от проучването сочат, че едва 18% от сперматозоидите могат дори да намерят химическата следа. Когато това стане, те започват да плуват по-енергично към яйцеклетката, увеличавайки шансовете за оплождане.

Фицпатрик и неговите колеги смятат, че това може потенциално да премахва по-малко желаната сперма с по-малко генетични вариации, за да направи бебето по-добре имунизирано срещу болести.