Йоханис номинира Флорин Къцу за премиер на Румъния

Депутатите свалиха преди това от власт центристкото правителство на Людовик Орбан

Свят
11:42 - 27 Февруари 2020
243
Йоханис номинира Флорин Къцу за премиер на Румъния

Президентът Клаус Йоханис номинира Флорин Къцу за премиер на Румъния, предаде АФП. Къцу е досегашен финансов министър и бивш сенатор. Той ще представи списъка си с министри скоро.

От своя страна лидерът на опозиционния Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) Калин Попеску-Таричану заяви, че, предлагайки Къцу за министър-председател, президентът задълбочава политическата криза, защото Националната либерална партия не може да събере мнозинство в парламента, за да има ново правителство.

Временният председател на Социалдемократическата партия Марсел Чолаку заяви, че е абсолютно изключено неговата партия да гласува за определения премиер в парламента, като определи обозначаването на Къцу като нелепо.

Припомняме, че в началото на февруари, Йоханис поиска предсрочни избори в Румъния.

Депутатите в Румъния свалиха преди това от власт центристкото правителство на малцинството на премиера Людовик Орбан, което може да доведе до продължителна политическа несигурност заради фрагментирания парламент и до предсрочни парламентарни избори, които партията на Орбан е уверена, че ще спечели.