Йончева : По новото законодателство България трябва да приеме 1% мигранти

Според евродепутатката в момента е пълен хаос със законовите уредби

Новини
10:50 - 03 Февруари 2024
3804
Йончева: По новото законодателство България трябва да приеме 1% мигранти

Новото европейско законодателство за миграцията ще е от полза за България. Това заяви по БНТ евродепутатът от грепата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева.

"Аз в момента координирам тази политика - целият този пакт по миграция, това са 9 законопроекта, които регулират как ще се случва тази миграция. Тези законопроекти са в полза на България, защото при определен натиск, ще работи принципът за релокация, т.нар. принцип за солидарност. Ще взимат от нас нелегални мигранти и ще ги разпределят навътре в ЕС", обясни Елена Йончева.

Евродепутатът подчерта, че ангажиментът на България според новото законодателство ще бъде да приеме 0,9% от влезлите нелегално мигранти в общността.

"Трудна битка беше за релокацията, за разпределянето на мигрантите навътре в ЕС. Минимум 30 000 души ще бъдат разселени всяка година , когато не става дума за период на кризи плюс 600 млн. евро помощ за държавите на първа линия. При кризи числото на разселени ще се увеличава. България има ангажимент да приеме 0,9% от общото число нелегални мигранти, които са влезли в ЕС. За пример миналата година 360 000 нелегални мигранти са влезли - това означава, че ангажиментът на България ще бъде за около 3000 души, които ние ще вземем. Но ако в България има мигрантски натиск, от нас ще вземат мигранти."
Това законодателство ще влезе в сила след 2 години, каза още Елена Йончева.

"Досега се смяташе, че миграцията е буря, която ще ни отмине и всяка държава ще се справя сама със себе си. Всеки се оправя сам. Но това не може да реши проблема, при положение , че войните продължават, има дестабилизация в Близкия Изток и Африка. Тези законопроекти помагат най-вече на държавите, които са на външната граница на ЕС, включително България. Защото досега Дъблинският регламент удряше най-вече по тези държави, удряше по България, защото не може държава, която външна граница на ЕС да носи цялата отговорност и вина как се справя или не се справя с мигрантския натиск. Дъблин не беше справедлив спрямо България. Поради тази причина толкова дълго време - повевече от 10 г., ЕС работеше по това законодателство за миграция, защото в момента е пълен хаос и не може да се разбере със страните-членки, тоест със Съвета."

Евродепутатът каза, че ключова промяна в новото законодателство ще бъдат щателните проверки на тези, които влизат нелегално в държавите на първа линия.

"Тези проверки ще бъдат изключително прецизни. Тези мигранти, за които има съмнения, че са част от престъпна организация, ще бъдат връщани по много бърза процедура. Защото трябва да се знае кой влиза в ЕС и кой трябва да напусне много бързо общността."