Йордан Цонев: Слави работеше в полза на Кирил Петков

Общество
09:00 - 13 Юни 2022
4194
Йордан Цонев: Слави работеше в полза на Кирил Петков

"Антикризиси мерки ще има. Актуализация на бюджета имаше и миналата година, без да има кабинет. Актуализация имаше даже при служебен кабинет, което беше абсолютен прецедент”. Това коментира в предаването „Здравей, България” зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.  

ДПС няма да подкрепи бюджетът с тези параметри, но с други – да.

„На първо четене ДПС няма да подкрепи бюджета. Но между първо и второ четене ще подкрепим всички мерки, дори ще ги усилим, ще ги фокусираме там където трябва, за да има пари за бизнеса, за пенсионерите, за хората”, заяви Цонев.

От ДПС ще предложат значително увеличение на средствата за животновъдите и растениевъдите, на фона на очакваната продоволствена криза.

„Ще сглобим, ние сме добри майстори на бюджетните числа”, заяви Цонев.

Запитан дали все пак бюджетът ще мине с гласовете на ДПС, Цонев каза: „На второ четене. На първо, ако разчитат – не. Ние сме опозиция, няма как да гласуваме бюджет на първо четене”, каза Цонев.

„Почти утопия” нарече Цонев възможността да има друго правителство в рамките на този парламент и Асен Василев да стане премиер.

„Не мисля, че са преодолени противоречията между партиите. Най-вероятно ще се направят такива опити”, каза Цонев.

Той отхвърли вероятността за нов формат на управляващата коалиция с участието на ДПС.

„Последователно ние сме опозиция на това правителство от първия ден. Председателят Карадайъ още май месец каза, че изходът са предсрочни избори. Не е вярно твърдението, че ако отидем на избори по време на тази криза, ще хвърлим страната в хаос. Защо не е вярно? Защото не беше вярно и миналата година. Миналата година същите тези хора ни караха да ходим 3 пъти на избори и то в пандемична криза, която е много по-силна от войната. Отидохме три пъти на избори, за да има време да дойде тази нова партия на власт. А сега със същите аргументи ни казват, че не трябва да ходим на избори. Тогава аргументът беше, че трябва, защото изборите са най-доброто средство на демокрацията. Добре, сега ДПС ви казва: изборите са най-доброто средство на демокрацията”, каза Цонев.

Той отхвърли обвиненията, че ИТН е проект на ДПС. „Ако Слави Трифонов и неговата формация бяха проект на ДПС, ние нямаше да позволим да се ходи на трети избори миналата година, защото имаше всички условия юни да има кабинет и всичко, което се случва в момента да не се случва. Напротив, Трифонов игра тази игра да спечели време на „Продължаваме Промяната”,  да създаде тази партия и да се създаде кабинет. Те бламираха изборите през юли и всички го знаем. Няма как Трифонов да е продукт на ДПС”, коментира Цонев.