Йордан Моллов и Кирил Джабаров на съд за финансови измами за 4 млн. лв. (НА ЖИВО)

Мошениците са взели парите на 19 души

Актуални новини
11:22 - 18 Януари 2022
7324
Йордан Моллов и Кирил Джабаров на съд за финансови измами за 4 млн. лв. (НА ЖИВО)

Специализираната прокуратура внася обвинителен акт срещу организирана престъпна група за измама и пране на пари, действала през периода 2017-2021 с цел да добива пари по незаконен начин.

Към момента има данни за 19 измамени с претърпени щети за приблизително 4 милиона лева.

Бизнесмените Йордан Моллов, Кирил Джабаров и още 6 души отиват на съд за финансови измами, казаха на брифинг от Специализираната прокуратура. Те бяха арестувани миналата година, заблуждавайки 19 души, че имат лиценз за инвестиционни посредници. Щетата е за 4 млн. лв.

Моллов и Джабаро са управлявали търговското дружество "Глобал маркет", което е било с отнет лиценз от КФН. Въпреки това двамата продължили да търсят пари от наивници. Създали голяма мрежа от фирми на постанвени лица. Чрез служители в дружествата се обаждали по телефона на случайни граждани с предложение да им поверят парите си за управление. След като лицата, на които са се обадили са се съгласили, им се предлагали договори. Заблуждавали ги, че имат лицензи от КФН.

След като подписвали договорите превеждали пари по банковите сметки на контролираните от Моллов и Джабаров фирми. След това сумите са прехвърляни на други хора и са теглени на каса. Обезпечени са 2 млн. лв. по банкови сметки на измамниците. Запорирани са техни имоти.

81 са разпитаните свидетели. Има и второ разследване по случая - за прането на пари, както и за други измами. След установяването на всички факти прокуратурата ще прецени дали да предаде на съд и други лица.