Йордания обвини Израел за повишеното регионално напрежение

Свят
13:49 - 12 Януари 2024
1248
Йордания обвини Израел за повишеното регионално напрежение

Йордания обвини Израел и кампанията и срещу палестинците за повишеното регионално напрежение и насилието в Червено море, което според нея заплашва да разпали по-широка война в Близкия изток, предава "Ройтерс".

Израел, който от октомври се бори срещу "Хамас" в ивицата Газа, отхвърли обвиненията, че е извършил военни престъпления.

В коментари, след като Съединените щати и Великобритания започнаха удари срещу военни цели на хусите в Йемен в отговор на атаките на движението срещу кораби в Червено море, външният министър на Йордания Айман Сафади каза, че международната общност не е предприела действия, за да спре израелската "агресия" срещу палестинците което застрашаваше сигурността на региона.

"Израелската агресия срещу Газа и продължаващото извършване на военни престъпления срещу палестинския народ и безнаказаното нарушаване на международното право са отговорни за нарастващото напрежение, наблюдавано в региона", каза Сафади в коментари, предадени от държавните медии.

Стабилността на региона и неговата сигурност са тясно свързани, каза Сафади.

"Международната общност е на хуманитарен, морален и правен кръстопът в областта на сигурността. Или ще поеме своите отговорности и ще сложи край на арогантната агресия на Израел и ще защити цивилните, или ще позволи на израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговите министри екстремисти да ни въвлекат в регионална война, която заплашва световен мир", каза Сафади.

Той каза, че Израел тласка региона към по-широк конфликт, "като продължава своята агресия и опитите си да отвори нови фронтове", и че израелските военни действия срещу цивилни в Газа отговарят на правното определение за геноцид.

В петък Израел отхвърли като "грубо изопачени" обвиненията, повдигнати от Южна Африка във висшия съд на ООН, че военната му операция в Газа е била ръководена от държавата кампания за геноцид срещу палестинското население.

Израел каза, че нейните сили спазват международното право, докато се бият срещу палестински екстремисти в Газа, които действат в гъсто населени цивилни райони.