Йордания разпръсна протестиращи палестинци, насочили се към границата

Свят
15:38 - 13 Октомври 2023
2519
Йордания разпръсна протестиращи палестинци, насочили се към границата

Йорданската полиция за борба с безредиците насилствено разпръсна в петък стотици пропалестински протестиращи, опитващи се да достигнат гранична зона с окупирания от Израел Западен бряг, докато хиляди провеждаха антиизраелски демонстрации в цялата страна, казаха очевидци, цитирани от "Ройтерс".

Йордания се притеснява, че регионалното разширяване на насилието, произтичащо от войната между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас в Газа, може да застигне страната, като се има предвид, че голям процент от населението й са палестинци.

Йордания загуби Западния бряг, включително Източен Ерусалим, от Израел във войната в Близкия изток през 1967 г. и палестинската територия стана свидетел на нарастване на насилието между палестинците и израелските военни и заселници дори преди да избухне конфликтът в Газа .

Свидетели казват, че полицията е използвала сълзотворен газ, за ​​да спре около 500 демонстранти, които са стигнали до контролно-пропускателен пункт извън столицата Аман на магистрала, водеща до главен граничен пункт.

Министерството на вътрешните работи издаде забрана срещу провеждането на антиизраелски шествия в чувствителната гранична зона, където каза, че долината на река Йордан е затворена за протестиращи.

Изливането на арабския гняв срещу Израел заради неговата обсада и бомбардиране на Газа като отмъщение за опустошителната трансгранична атака на Хамас също подхрани голям митинг в петък в центъра на Аман и в много от главните градове на кралството.

Няколко хиляди протестиращи близо до центъра на Аман скандираха лозунги в подкрепа на Хамас и настояха правителството да затвори израелското посолство и да отмени мирния договор с Израел от 1994 г.

В градовете Ирбид и Зарка хиляди излязоха по улиците, носейки знамена на Хамас, обещавайки отмъщение срещу Израел и призовавайки въоръженото движение, което управлява Газа, да ескалира ударите.

Мирният договор остава силно непопулярен сред йорданците, които виждат нормализирането с Израел като разпродажба на правата на техните палестински братя, които се стремят да създадат държава в окупираните от Израел територии.

Израелското посолство, където всеки ден се събират протестиращи, отдавна е огнище на антиизраелски протести по време на вълнения в палестинските територии.