Йосиф Миладинов завърши осми, Дресел триумфира със световен рекорд

Спорт
07:53 - 31 Юли 2021
2090
Йосиф Миладинов завърши осми, Дресел триумфира със световен рекорд

Йосиф Миладинов завърши осми във финала на 100 метра бътерфлай в олимпийския си дебют. 18-годишният българин, който беше най-младият от родните олимпийци в японската столица, даде време от 51.49 секунди във финала на Олимпийските игри в Токио. Това беше първи финал за български плувец при мъжете от форум под петте преплетени кръга и първи за родината ни от Сеул 1988 година, когато Таня Богомилова печели олимпийската титла на 100 метра бруст, а Антоанета Френкева е втора на 100 метра бруст и трета на 200 метра бруст.

Олимпийската титла с нов световен рекорд от 49.45 секунди спечели американецът Каелъб Дресел, за когото това беше втора индивидуална титла в Токио след златото на 100 метра свободен стил.

Европейският шампион и олимпийски на 200 метра бътерфлай Крищоф Милак (Унгария) от Токио 2020 спечели сребърния медал с нов европейски рекорд от 49.68 секунди.

Третият и от полуфиналите Ное Понти (Швейцария) заслужи бронза с 50.74 секунди.

Въпреки че не успя да повтори националния си рекорд от 50.93 секунди и плуването си от полуфиналите от 51.06 секунди, Миладинов заслужава поздравления за представянето си в Токио след тежкия сезон, изпълнен с много състезания и други премеждия. Младият българин показа, че когато мечтаеш и работиш здраво, нещата се получават.

2021 година безспорно е най-успешната в кариерата на Йосиф Миладинов. През май той спечели сребърен медал на 100 метра бътерфлай на Европейското първенство за мъже в Будапеща с нов национален рекорд от 50.93 секунди – това беше и историческо първо отличие на български плувец при мъжете на 50-метров басейн на континентален форум. По-рано през- юли 18-годишният пловдивчанин се окичи с два златни медала на Европейското първенство за юноши в Рим – на 50 и 100 метра бътерфлай.

Когато говорим за представянето на българските плувци в Токио, не трябва да пропускаме и останалата част от отбора. Любомир Епитропов също направи изключително силен дебют на олимпийски игри и се класира за полуфинал на 200 метра бруст, подобрявайки собствения си национален рекорд и ставайки първият българин под 2:10 минути в дисциплината.

Антъни Иванов този път не успя да реализира потенциала си, но неведнъж през годините е показвал, че притежава сериозни качества – през май месец той завърши четвърти на 200 метра бътерфлай на Европейското първенство в Будапеща, оставайки на стотни от медала, финалист е от световни първенства. Отличията от големи форуми при юношите в предишните години също не трябва да се забравят.

Калоян Левтеров също показа завиден потенциал, а бронзовият евромедал при юношите на 200 метра гръб беше само началото от неговия път към успешна кариера.

Диана Петкова беше единствената ни представителка при дамите в плувния турнир на олимпийските игри. Тя също не направи най-добрите си плувания в японската столица, но показа амбиция за по-силно участие на следващите игри.

И нека не забравяме, че и петимата ни участници в плувния турнир бяха дебютанти на форум под петте преплетени кръга, млади са и дават надежда на България да мечтае за още по-силно представяне и още по-голям отбор в Париж. Петимата ни олимпийци не са единствените родни плувци с шанс да гонят участие във френската столица след три години. Йордан Янчев, Габриела Георгиева, Калоян Братанов и младите надежди, които ни представяха на Европейското първенство за юноши в Рим, са талантливи и със сигурност ще има с какво да ни зарадват в бъдеще.