Йотова: На прага сме на глобална война в Близкия изток

Съветът за сигурност на ООН трябва да се събере, призова вицепрезидентът

Новини
10:21 - 01 Октомври 2024
1758
Йотова: На прага сме на глобална война в Близкия изток

"Час по-скоро да се събере Съветът за сигурност на ООН, защото сме на прага на глобална война в Близкия изток", призова вицепрезидентът Илияна Йотова.

Сигурна съм, че всички българи, които искат да се върнат от Ливан ще имат възможност да го направят. Искам да поздравя българските власти за светкавичната реакция", коментира тя преди началото на тържеството за откриването на академичната година в СУ.

Напрежението в региона ескалира след смъртта на лидера на ливанското шиитско движение "Хизбула" Хасан Насралла, който загина при израелска въздушна атака миналата седмица.

Израелската армия съобщи, че е започнала рано тази сутрин ограничена, локализирана и целенасочена наземна операция срещу "Хизбула" в Южен Ливан. Сухопътните сили са подкрепени от военновъздушните сили. Съобщава се и за нови удари в южната част на Бейрут. Удари и срещу Сирия тази нощ. Най-малко трима цивилни са били убити, а 9 ранени при израелско въздушно нападение срещу Дамаск, съобщава сирийската държавна телевизия.

Според медията при въздушната атака е бил убит неин телевизионен водещ. Израелската армия отказва да коментира съобщението, съобщава БНТ.

Снощи пък българският правителствен самолет успя да евакуира първата група българи от Ливан. Приоритетно с първата група в България се върнаха семейства с деца и хора от уязвимите групи. Никой от тях не е пожелал помощ с настаняването тук, казват от Министерството на външните работи.

Днес се очаква още един самолет с наши сънародници да пристигне от Ливан. Общо 160 българи са поискали да бъдат изведени от арабската страна.