Йотова с идея: Пантеон на всички загинали на мястото на МОЧА

Истински се надявам, че ще има правораздаване по казуса с Паметника на Съветската армия, допълни вицепрезидентът

Политика
19:30 - 18 Декември 2023
3204
Йотова с идея: Пантеон на всички загинали на мястото на МОЧА

Арбитър по казуса с Паметника на Съветската армия може да бъде българският съд и истински се надявам, че ще има правораздаване по този казус. Още повече, че чувам, че има заповед от министъра на културата за спиране на демонтажа, която незнайно защо не е изпълнена от областната управа. А същевременно струва на държавата 260 млн. лв. Дали пък да не се направи иск срещу областния управител, нека тя да ги заплати тези пари, защото това са средства на всички нас, данъкоплатците.

Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в "Още от деня" по БНТ.

Не зная защо се бърза толкова много и защо се пренебрегват тези заповеди с риск този демонтаж да бъде незаконен, но бих предприела друг подход, ако зависеше от мен - 30 г. строим демократично общество, какво пречеше да има допитване до софиянци за паметника, коментира Йотова. 

Защо да не бъде построен пантеон за всички загинали на мястото на този паметник. Не са много местата в София, в които можем да заведем децата си и да им разказваме българската история, предложи Йотова.

Или този паметник съвсем културно да бъде демонтиран и преместен на друго място, а трябва да се водят войни и да се замеряме с историята, допълни тя.

Всички получихме новогодишен подарък - образът на флекса, който разединява и не само разчленява миналото ни, но и настоящето ни, допълни Йотова.

Не ме изненадва, защото такъв е начинът на работа на сглобката. Някои депутати може и да получиха своите 5 минути слава, но така не работи Народното събрание, коментира Йотова днешния скандал и бой в пленарната зала. 

Склонна съм да приемам като опозиция разумните аргументи, а какъв стил ще избере всяка от групите - остава тяхно решение, не бих искала да се бъркам в начина, по който реагират, коментира Йотова на въпрос дали "Възраждане" е иззела опозиционната роля на БСП.

По повод отношенията между президентството и изпълнителната власт вицепрезидентът коментира: Нашето разбиране за комуникация не е да се съгласяваш с всичко от изпълнителната власт, за да има единение. На съглашателство с властта няма как да отидем.

Ще се извини ли Асен Василев на президента, след като каза, че е позор решението му да наложи вето на таксата за транзит на руски газ, попита вицепрезидентът. По-рано днес парламентът гласува отмяната на таксата, след заплаха на Унгария, че ще наложи вето на членството ни в Шенген.

В България се е приела такава тактика - всичко се прави на тъмно в някакви лаборатории, след което и ние, като институции, сме поставени пред свършен факт. Ето, последният пример е конституцията. Но преди това и Шенген - знаем ли как точно се роди предложението на Австрия за пускане само по въздух, което е в пълно противоречие на всички европейски норми и създава опасен прецедент, коментира Йотова.

България е покрила всички критерии и не можем да сме в положение на молещи. А отстъпвайки пред Австрия - какво казваме на всички останали страни в ЕС. Трябва да имаме твърда позиция, категорична бе тя.

Вицепрезидентът коментира и промените в конституцията.

Не съм убедена, че ако останат тези текстове, това няма да бъде най-голямата услуга, която се прави на президента. Конституцията трябваше да бъде променена заради съдебната реформа, тя е под голямо условие днес. А получаваме двойно гражданство за висши длъжности, коментира Йотова. И се обяви против двойното гражданство във вида, в който е разписано. Има страни, включително в ЕС, в който българи се отказват от българско гражданство, за да заемат високи позиции за работа, дори не в политиката, защото тези страни ценят своята сигурност.

Конституцията и гледането на текстовете се извърши толкова непрозрачно. Тази конституция се прави срещу президента и смятате, че някой ще чуе неговите аргументи? Не бих го посъветвала, защото това обезсмисли усилията и на всички експерти, които работеха по неговия проект, това е гавра с тях, каза още Йотова.