Юрист пред Lupa.bg: Акцията на ДАНС в Митниците – с благословията на Радев?

С операцията стартира предизборната кампания на партиите, смята Даниел Божилов 

Политика
15:35 - 04 Април 2024
6226
Юрист пред Lupa.bg: Акцията на ДАНС в Митниците – с благословията на Радев?

Президентът Румен Радев е знаел за акцията на ДАНС в агенция „Митници”.  Министерски съвет също. Родното ФБР е длъжно по закон да запознае държавния глава и кабинета с плановете си. Друг е въпросът кой е дал благословията си за тях.

„С акцията вчера стартира предизборната кампания. Ако не беше така, операцията щеше да бъде извършена преди месец или по време на служебния кабинет. Публична тайна е, че всяко правителство се опитва да овладее митниците и контрабандните канали, затова наблюдаваме смяна на шефовете в агенцията при идването на всяка нова власт”, коментира пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

Юристът Даниел Божилов

„Изобщо не става дума за реванш от страна на Пламен Тончев от ДАНС, както се опита да внуши шефката на Митниците Петя Банкова. Тя самата ... подмени доста кадри за краткия си престой в агенцията: сменени са двама зам.-директори на централно управление на агенцията, директора на Митница София, директора на митница Пловдив, директора на митнически пункт Калотина, директора на митнически пункт Капитан Андреево, директора на митнически пункт Лесово и директора на МРР (Митническо разследване и разузнаване) в централно управление”, обясни Божилов.

Според него това не е станало с одобрението на ГЕРБ и ДПС и затова е последва удар.

Самата Банкова обясни, че рокадите в управляваното от нея ведомство са извършени заради контрабандиста Николай Николов – Паскал. „Чувала е за него и начина му на работа. Тя е отстранила и уволнила над 20 човека, които са работили по гранични пунктове за него. Част от нейната работа е в посока на борба с корупцията.”, обясни адвокатът на Банкова Аделина Натина.

Вчера ДАНС и КПКОНПИ влезе в агенция Митници и проведе разпити на Петя Банкова и нейния заместник Людмил Маринов. Домовете и на двамата са били обискирани. По официална информация нищо уличаващо ги в престъпление не намерено в тях.