Юрист пред Lupa.bg: Докладът на ЕК е оценка за Данаил Кирилов

Актуални новини
18:21 - 30 Септември 2020
3885
Юрист пред Lupa.bg: Докладът на ЕК е оценка за Данаил Кирилов

"Новият мониторингов доклад на Брюксел показа, че ЕК е далеч от съществените проблеми в България. Комисията се е фокусирала върху 2-3 детайла, които се повтарят всяка година". Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов по повод публикуването на новите европейски препоръки за България.

„Реакциите, които ще виждаме тези дни, също са ни познати: едни ще ни казват колко е позитивна оценката на Брюксел за България, а други – колко е критична. Истината е по средата. Европейските лидери продължават да обръщат внимание на факта, че у нас е ограничена медийната свобода. Също така подчертават, че липсват резултати в борбата с корупцията, както и че главният прокурор е недосегаем. Последните две забележки ги има във всички доклади до момента”, припомни юристът.

По думите му новият доклад е оценка за работата на бившия правосъден министър Данаил Кирилов, който се опита да излъже за пореден път ЕК, че върху главния прокурор може да се упражнява контрол. „Той инициира процедурата пред Конституционния съд, която повелява всеки един прокурор да може да разследва обвинител №1. На практика това няма как да се случи”, смята Божилов.

Според него няма реформа в антикорупционното законодателство, а бланкетно пренасяне на европейски правила на родна почва. „Нагледахме се вече 30 години на бланкетно преписване на конкретни законодателства, които остават на хартия, без да се прилагат. Доказателство за това е, че все още нямаме осъден висш държавен политик или министър”, посочи юристът.