Юрист пред Lupa.bg: Реформата на службите ще върне поръчковите убийства

Ген. Атанасов се гласи да оглави обществения орган за контрол на ДАНС, НРС, ГДБОП..., предположи Даниел Божилов

Политика
17:10 - 15 Януари 2024
5101
Юрист пред Lupa.bg: Реформата на службите ще върне поръчковите убийства

Големият мерак на съпредседателя на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов е да се създаде обществен орган за контрол на службите и той да го оглави. Общественият орган фактически ще е чисто политически, т.е партиен. Такъв имаше по времето на Иван Костов и на Бойко Борисов, когато беше главен секретар на МВР.  

Създаването на обществен орган за контрол обаче крие рискове. Един от тях е да се овладеят службите и те да се ползват за лична употреба. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов по повод готвената реформа на службите.

Той посочи, че когато е съществувал обществен орган за контрол на службите, е имало над 100 поръчкови убийства и нито едно от тях не е било разкрито. Именно за това тази служба е била закрита.

„Ние сме малка държава. Американският модел за различни служби, бюра и т.н на местно и федерално ниво не е нужен. Той е за големи държави с активна външна политика“, смята Божилов.

Ген. Атанасов признава, че практиката с подслушването ще продължи, само че по модерен начин. Той казва, че иска да се въведат технологични иновации, интегриране на съвременни технологии и подобряване на оперативно-техническите възможности“, посочи юристът и добави: „Трябва да се разбере, че специалните служби на всяка страна имат независим статут и те не са към изпълнителната власт“.

 Ето реформата на специалните служби, които ген. Атанасов предлага:

 1. Стратегическо планиране и оценка - изработване на подробен анализ на текущата структура, дейност и ефективност в работата, изготвяне на стратегически план за реформи, който да определя целите, приоритетите и начините за постигането им.

2. Законодателна реформа - актуализиране на законодателството, регламентиращо дейността на специалните служби и привеждането му в съответствие с Конституцията, демократичните ценности и правата на гражданите.

3. Кадрови реформи и професионално обучение, развиване на професионалния капацитет, психологическата устойчивост и мотивацията на служителите, насърчаване на професионализма и интегритета.

4. Въвеждане на технологични иновации, интегриране на съвременни технологии и подобряване на оперативно-техническите възможности, при строги гаранции за спазването на правата на гражданите.

5. Упражняване на ефективен контрол от цивилен независим надзорен орган, който да следи за законосъобразната дейност на службите и да предотвратява злоупотреби с власт.

6. Засилване на сътрудничеството, координацията и обмена на информация с други държавни органи и с международните партньори.

7. Създаване на механизми за обжалване на актовете на специалните служби, които да защитават правата на гражданите.

8. Комуникация и информиране на обществото, повишаване на прозрачността в дейността на службите, активно включване на обществеността в диалога за балансиране между опазване на сигурността и гражданските свободи."