Юрист пред Lupa.bg: Съдебната система в момента е самолет без пилот

ВСС и Инспекторатът от години работят с изтекъл мандат и ще продължат да го правят, предположи Даниел Божилов

Политика
17:00 - 22 Юли 2024
2908
Юрист пред Lupa.bg: Съдебната система в момента е самолет без пилот

Няма партия в парламента, която иска съдебна реформа. Борбата е кой да овладее съдебната система. Мандатът на ВСС изтече още през 2022 г., а на Инспекторатът към ВСС преди 4 г. Няма кой да се заеме с това в парламента. Костадин Костадинов ли, който виси с 5 дела? Кирил Петков и Асен Василев, които ги държат с корупционни сделки? Или Нинова, която е готова за пет присъди? Това посочи пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

„Практически съдебната система в момента е самолет без пилот. Това устройва прекрасно политическия елит, но страшно много вреди на обикновения човек, тъй като съдебната система не работи и не решава неговите проблеми. В момента може да се постави въпросът дали съдебната система в този вид изобщо е легитимна по отношение на Конституцията. НС обаче не избира в пореден парламент хора от тяхната квота. Съдиите и прокурорите бяха избрали свои представители, но без представители на парламента не може да се сформира ново ВСС. Изобщо главният проблем е в НС”, обясни Божилов.

„Христо Иванов с предходните изменения в Конституцията заложи мнозинство от две трети за избор на членове на ВСС. Този човек съсипа съдебната система и я превърна в това неадекватно нещо, което е в момента”, смята юристът.

„Когато махнаха Иван Гешев анонсът беше, че слагат Борислав Сарафов временно за няколко месеца, колкото парламентът да избере новите членове на ВСС и да бъде избран главен прокурор. Както вървят нещата Сарафов може да изкара и 5 години, т.е. цял мандат, а ВСС още един от 4 години”, предположи Божилов.

Припомняме, че мандатът на настоящия съвет изтече още на 3 октомври 2022 г. Членовете му обаче не напуснаха постовете си, тъй като Конституционният съд прие, че те трябва да продължат дейността си, защото в противен случай с бездействието си парламентът на практика ще закрие ВСС . Самите членове на ВСС няколко пъти отправяха призив към Народното да избере своите представители в кадровия орган.

В момента представителите на съдиите във ВСС са само четирима – Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова (Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки още през юни 2021 г.). Тези на прокурорите са Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Пламен Найденов и Евгени Иванов, а следователите представлява Стефан Петров.