Юрист пред Lupa.bg: Въпреки обвиненията срещу Нено Димов водната криза в Перник може да се повтори

Актуални новини
18:50 - 03 Май 2022
3536
Юрист пред Lupa.bg: Въпреки обвиненията срещу Нено Димов водната криза в Перник може да се повтори

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов няма да бъде осъден за водната криза в Перник през 2019 г. На първа инстанция може да получи условна присъда, но на втора ще го оправдаят. Това предположи пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов по повод старта на делото срещу Нено Димов и зам.-кметицата на Перник Севделина Ковачева.

Местната власт трябва да промени нормативната уредба за язовирите. Ако не се направи, при суша може да се повтори ситуацията от 2019 г. , предупреди Божилов.

Законодателството така е написано, че да обслужва лобистки интереси. „Стомана Перник“ продължава да черпи воден ресурс от язовир „Студена“. Необходим е алгоритъм, който да указва как да се действа при намаляване на количеството на водата. Ако той не се спази, тогава трябва да се търси отговорност на кметската администрация, обясни юристът.

По думите му проблемът с язовир „Студена“ го има в цялата страна. Само промяната на законодателството може да го реши.

Съдебният процес срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов за водната криза в община Перник през 2019 г. най-накрая започна по същество. Това се случва над 2 години след показния му арест.

Димов е обвинен в безстопанственост, а Севделина Ковачева в престъпление по служба. Според обвинението, след като била уведомена, че има силно намаляване на водата в язовир "Студена", не обявила режим. 

"Разбирам много добре написаното, но не мога да разбера същността на обвинението", лаконично каза Нено Димов в съда. На този етап той отказа да дава обяснение.

Първи като свидетел беше разпитан Атанас Русев, консултант в "Клуб Екстрем" ЕООД, дружество, което се занимава с алпинизъм и пещернячество и е проучвало подпочвените води и е търсело алтернативни източници за захранване на язовир "Студена".

Атанас Русев имал срещи и с кмета на Перник  Станислав Владимиров  и тогавашната областна управителка Ирена Соколова. Пред нея представили план за използване на алтернативните източници за захранване на яз. "Студена". 

Тя организирала среща в МРРБ с тогавашния зам.-министър Николай Нанков и експерти в кабинета му.  Там Атанас Русев им представил плана си, че яз. "Студена" може да бъде захранен 250-300 литра в секунда от алтернативни източници. 

На срещата станало ясно, че МРРБ и държавата нямат план за действие. Докато от "Клуб Екстрем" очаквали отговор, нивото на язовира продължавало да пада и станал под мъртвия обем. 

"В началото на декември 2019 г. знаехме, че ако нищо не се направи, язовирът до края на годината ще бъде без вода", каза Атанас Русев. 

От МРРБ обяснили, че трябва да се обяви бедствено положение, за да се задвижи процеса.

Вместо още през ноември, бедственото положение било обявено едва на 21 декември 2019 г.