Юрист пред Lupa.bg: Задържането на Волен е незаконно

Общество
22:00 - 15 Април 2020
7242
Юрист пред Lupa.bg: Задържането на Волен е незаконно

"Лидерът на "Атака" Волен Сидеров твърди, че е получил призовка да се яви в полицията в качеството си на свидетел. В такъв случай униформените нямат право да го задържат за 24 часа и той по всяка вероятност ще съди държавата за нарушаване на правата му". Това обясни пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

По думите му призовките на обвиняемите и свидетелите са различни. Освен това лицето, на което ще му се повдигне обвинение, трябва да отиде за разпит с адвокат. За свидетеля това правило не важи.

Призивите на Сидеров да се отиде масово на църква само по себе си, освен че е елементарен популизъм, не може да се класифицира като подстрекателство да се нарушават мерките, тъй като храмовете не са затворени, а свободата на вероизповедание по Конституция не подлежи на ограничаване при военно или извънредно положение.

„При това положение действията на прокуратурата се явяват поредна злоупотреба с права. За да бъде едно лице пуснато за издирване има процедура. Лицето следва да бъде търсено множество пъти на местата, на които се предполага, че може да бъде. Отделно следва да има и доказателства, че то се укрива, като отсъствието от постоянния му адрес само по себе си не може да мине за укриване”, обясни юристът.

И заключи: „Няма основание Сидеров да го обявяват за издирване. Това е злоупотреба. Освен това гаранцията от 50 бона още не влязла в сила”.

По-рано днес от Софийската районна прокуратура пуснаха до медиите следното съобщение: "Във връзка с високия медиен интерес Софийската районна прокуратура информира, че Волен Сидеров (написан в съобщението с инициалите В.С., б.р.), общински съветник в СОС, е обявен за общодържавно издирване. Лицето, след редовно призоваване, в качеството му на обвиняем, не се е явил пред разследващия орган за предявяване на обвинения, за което е постановено принудителното му довеждане. Обвиняемият не е открит на известните по делото адреси, което е наложило обявяването му на 15.04.2020 г. за общодържавно издирване.

Лидерът на „Атака“ бе пуснат на свобода под гаранция от 50 000 лева, след като от трибуната на партийната кабеларка „Алфа“ призова хората да празнуват Великден както подобава, без да се съобразяват с изискванията на Оперативния щаб относно карантината. Сидеров призова да газим разпоредбите с думите „Бог е над Мутафчийски“. Днес следобед обаче Волен бе задържан за 24 часа с друго обвинение - неподчинение пред длъжностно лице.