Юрист пред Lupa.bg: Законът за извънредното положение е набор от популизъм и недомислици

У нас
13:33 - 18 Март 2020
5846
Юрист пред Lupa.bg: Законът за извънредното положение е набор от популизъм и недомислици

"Законопроектът на Закон за мерките по време на извънредното положение звучи абсурдно. Той като структура и цели не попада в понятието закон, тъй като не създава някаква принципна система на правила и правоотношения". Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов по повод гледания днес в парламента документ с мерки, които ще се прилагат по време на борбата с коронавируса. 

"Реално такъв закон следваше да бъде изработен много отдавна, но не в този му вид, а такъв който да урежда компетентностите, отговорностите, правоотношенията, координацията между органите и евентуалните ограничения, които могат да бъдат налагани, а не както се случва в момента да се приема някакъв набор от забрани, популизъм и недомислени неща по някакъв конкретен повод", коментира Божилов.

По думите му така представения законопроект е в ярко противоречие с целите, заложени в неговите мотиви. Те са да се създаде бързина, гъвкавост и възможност за светкавична реакция. Но заложените мерки, облечени в закон, са предпоставка точно за обратното.

 „Само за пример е чл. 2, ал. 1, т. 1 в който изрично се изброяват някакви дейности, които се забраняват или ограничават, като в последното изречение се отбелязва, че всички неупоменати търговски дейности продължават да си функционират по досегашния ред. И тук възниква резонният въпрос къде е бързината и гъвкавостта в преминаване на цяла законодателна процедура, че да се разшири приложното на ограничение на някоя търговска дейност, която не е упомената? Друго нещо, което прави много силно впечатление, е тоталната небалансираност на този закон. От една страна в характерен стил, който виждаме вече от доста години, се налагат всякакви забрани и необосновани санкции, а от друга, отговорност за държавните органи няма никаква. Виждаме един куп глоби, гражданите се поставят в абсурдни ситуации. Като пример ще посоча предвидените санкции за нарушаване на карантината", анализира юристът.

Това се приема за сериозно нарушение, а в същото време в самия закон няма никакъв изграден механизъм хората, които ще бъдат поставени под карантина и ще бъде ограничено тяхното предвижване как ще бъдат снабдявани с храни, необходими лекарства и други важни за тяхното физическо оцеляване неща? При така дадената уредба, ако не успееш да намериш някой, който да ти ги доставя, ти си поставен пред избора да нямаш жизненоважни неща за оцеляване или да излезеш да си ги набавиш, но да бъдеш глобен и евентуално вкаран в затвора.

Според юриста същата е ситуацията с новите завишени санкции за лекар, който е отказал да окаже медицинска помощ. Лекарите са положили Хипократова клетва и се приема, че е техен морален дълг да се притичат на помощ на нуждаещите се. Но от друга страна в закона няма нито компетентен, нито отговорен държавен орган, който да им осигури всички необходими средства, вкл. и такива за лична защита.

Наред с това се вижда, че в тези мерки се залагат някакви евентуални компенсации към бизнеса. На първо място обаче няма заложени никакви критерии, както и процедура, по която тези неща да се случат. По тази причина всичките тези записани мерки си остават единствено и само добро пожелание.

Същото е положението и с малкото възможности за компенсиране на хората. Такива почти няма, а тези, които са заложени, не са подкрепени с никакъв механизъм за тяхното осъществяване.

„Законът с тези мерки са поредното доказателство, че правителството изобщо няма представа пред какво се изправя, не е подготвено и дори не е идентифицирало проблемите, които следва да бъдат решени. А за това имаше предостатъчно време, което беше пропиляно. Още в края на миналата година след появата на COVID -19 имаше сериозни опасения как е възможно да се развият нещата и доколко сериозни последици може да доведе това. Но това не попречи на правителството в последните дни на 2019 г. да похарчи за дни генерирания излишък от 3,5 млрд. лв. в бюджета, вместо да го задели за справяне с икономическите проблеми които предстоят.

Така че грешните решения започват още от тогава. И сега ще носим последиците от това, защото вече започнахме да слушаме оправданията за ограничените ресурси и липсата на възможности за по-широки компенсации на бизнеса и уязвимите социални слоеве”, заключи Божилов.