Юрист: Защо КЗП спа цяла година за мобилните оператори?

5 милиона потребители ще бъдат ощавени с 2 лв. и това в годишно измерение прави 120 млн. незаконни приходи, казва Даниел Божилов

Актуални новини
16:45 - 05 Февруари 2024
7172
Юрист: Защо КЗП спа цяла година за мобилните оператори?

Даниел Божилов, юрист 

Председателят на КЗП в рамките на цяла година не прави абсолютно нищо по казуса с едностранното вдигане на цените от мобилните оператори. Въпреки че още миналата година той е получил от други държавни органи еднозначно становище, че така заложените клаузи в Общите условия са неравноправни и са в противоречие и с европейското и с българското законодателство.

Това алармира на своята страница във фейсбук юристът Даниел Божилов, който е и съпредседател на Български съюз за директна демокрация. 

Ето какво припомня той и в какво упреква регулатора: 

Хайде сега да ви щриховам един случай на това какво е Пленената държава и как се грабят хората безнаказано, а някои трупат стотици милиони на гърба им.

Иде реч за едностранното вдигане на цените от мобилните оператори и бездействията на председателя на КЗП, в резултат на което операторите се обогатяват незаконно, а огромна част потребители са ограбени.

Та, още миналата година, когато този казус беше на дневен ред, председателят на КЗП е получил от други държавни органи еднозначно становище, че така заложените клаузи в Общите условия са неравноправни и са в противоречие и с европейското и с българското законодателство.

На този пич изрично е обърнато внимание, че негово законово задължение е да извърши задълбочен анализ на тези клаузи и ако по законовите критерии те попадат в графата "Неравноправни", да предприеме своите законови задължения те да бъдат премахнати.

В края на крайщата това е заложено в закона и е смисъла от съществуването на цялата тази Комисия.

В резултат на всичко това Председателят на КЗП в рамките на ЦЯЛА ГОДИНА не прави абсолютно нищо, като фактически отказва да изпълни законовите си задължения.

В резултат на това пълно бездействие тази година ситуацията отново се повтаря и мобилните оператори отново незаконно си вдигат цените и отново е налице грабеж на потребителите.

За да замете и това под масата, въпреки че вече имаме и съдебно решение, което в пълна степен припокрива становищата на другите държавни органи, същият този председател на КЗП продължава да бездейства по възложените му по закон задължения, но симулира дейност със свикване на обществено обсъждане по казуса утре.

Обществено, ама не баш, защото той по своя преценка е поканил тези, които е преценил, но за всички останали вратите на това обществено обсъждане са затворени.

И при всичко казано по-горе Прокуратурата, начело с Осмото джудже, се прави на приятно разсеяна.

Нищо, че при обикновена бакалска сметка излиза, че 5 млн. потребители ще бъдат ощавени примерно с 2 лв. и това прави в годишно измерение 120 млн. незаконни приходи или казано просто - кражба.

Това не е Правова, а Пленена държава!

Прилагаме и цитираното от Даниел Божилов съдебно решение: