Юрий Асланов пред Lupa.bg: Символичният победител на тези избори е „Има такъв народ”

Актуални новини
20:45 - 11 Юли 2021
6754
Юрий Асланов пред Lupa.bg: Символичният победител на тези избори е „Има такъв народ”

-Г-н Асланов, въпреки скандалите около предишната власт, които служебното правителство изкара на светло, ГЕРБ пак са първи – макар и с много малко. Как си обяснявате този феномен?

-Не е феномен. Трябва да говорим за по-ниската активност, в сравнение с 4-ти април – кои са факторите, които я определят. За 4-ти април имаше универсално обяснение – ковид пандемията. А сега летните отпуски не са достатъчен аргумент. Така че това символично първо място на ГЕРБ в част от прогнозите беше допускано заради по-голямата мобилизация на ГЕРБ в кампанията. Те разполагат с по-мотивирано твърдо ядро и

при тази ниска активност очевидно партия ГЕРБ е успяла да материализира предимството на твърдо ядро.

Но ние говорим за територията на България и за данни от екзитпола – което проучване по принцип е неточна процедура.

Преднината на ГЕРБ е в рамките на допустимата статистическа грешка, така че почти сигурно е към този час, че символичният победител на тези избори е „Има такъв народ”. Но това ще стане ясно по-късно, когато започнат да пристигат протоколите от чужбина.

-Точно заради близките резултати – включително между БСП и ДБ – очаквате ли сериозни размествания до утре сутринта? Защото интригите остават.

-Между БСП и ДБ – това е по-сериозният проблем, който трябва да се коментира. Интригите остават и аз лично бих бил предпазлив по повод двата казуса – кой е символичен победител и кой е трети. Бих се застраховал с това да се изчакат резултатите най-малкото от паралелното преброяване. Ако и в тях се запазят тези близки числа, ще трябва да изчакаме и протоколите от чужбина, за да може да определим крайният резултат. Но за мен е почти сигурно, че победител е партия „Има такъв народ”. И спорът за третото място ще се реши или късно тази вечер, или в следващите дни.

-А кой политическа сила ще вземе най-много гласове от чужбина?

-Този път, за разлика от 4-ти април,

очаквам от чужбина да има по-сериозен прилив за „Демократична България”.

Но това са хипотези на база на предварителни допускания. Истината е, че процесът по детронацията на ГЕРБ, започнал на 4-ти април, днес получава материално изражение и по-силен тласък.

-При тези резултати този път ще може ли да се състави кабинет?

-Т. нар. три нови партии отново не съставят мнозинство от над 120 депутати. Това не се поддава на социологически прогнози и аз не мога да кажа какви ще бъдат намеренията на политическите сили. Впрочем, парламентът е съставен от същите субекти.

-Те са същите, но дали този път ще реагират по различен начин?

-Дали този път ще реагират по различен начин... Другият фактор, който допринесе за съществено по-ниската активност, е и умората на българския избирател. И тя може да продължи, да се засили и да премине в по-сериозен бойкот на евентуални нови предсрочни избори в рамките на тази година.

-Според вас, дори чисто интуитивно, ще се стигне ли до трети парламентарни избори?

-Това не мога да кажа. Зависи от поведението, настройката и прищевките на парламентарно представените партии. Но по общата логика на нещата ми се струва, че вероятността да се състави правителство – макар и с не особено дългосрочен резултат – е по-голяма.