Южна Корея разреши ваксините за деца от 5 до 11 години

Броят на заразените деца и тийнейджъри в последните седмици се покачва значително

Свят
11:10 - 23 Февруари 2022
2087
Южна Корея разреши ваксините за деца от 5 до 11 години

Властите в Южна Корея разрешиха ваксинирането на деца на възраст от 5 до 11 години, информират от Асошиейтед прес. Одобрена е ваксината на Пфайзер срещу ковид-19. Това ще засили имунизационната програма, тъй като страната е изправена пред бум на зараза, причинена от Омикрон.

Държавната агенция по борба с вирусите отчете рекорден брой нови случаи на ковид-19 - 171 452. Това е ръст с близо 40% в сравнение с януари. Увеличава се и бройката на хората в тежко и критично състояние. Тя надхвърля 500.

Обявяването на решението да се ваксинират и децата е приета радостно от обществото. Предстои да се изготви план за ваксиниране на децата от 5 до 11 години през март.

Ваксината на Пфайзер се прилага в САЩ и ЕС. По думите на Здравните служби тя ще защити децата от тежко боледуване, причинено от Омикрон.

Броят на заразените деца и тийнейджъри в последните седмици се покачва значително и това тревожи власите. По-рано Южна Корея обяви, че ще ваксинира жителите си над 12 години. Напълно ваксинирани са около 86% от населението. 50% са с бустерна доза.

В началото на пандемията Южна Корея бе давана като пример за справяне със ситуацията. Властите свалиха повечето ограничения и това доведе до лесното разпространение на вариантите делта и омикрон.