Южна Корея ще преразгледа предоставянето на оръжия на Украйна

Украйна
13:37 - 20 Юни 2024
2558
Южна Корея ще преразгледа предоставянето на оръжия на Украйна

Южна Корея заяви в четвъртък, че ще преразгледа възможността за доставка на оръжия на Украйна, съобщи Йохап нюз, цитирайки официален представител, след като лидерите на Северна Корея и Русия подписаха пакт, обещаващ взаимна защита в случай на война.

В официално изявление, публикувано в четвъртък, Сеул също осъди всеобхватното споразумение за стратегическо партньорство, подписано от лидерите на Северна Корея и Русия тази седмица, заявявайки, че то нарушава санкциите на ООН.

"Правителството ясно подчертава, че всяко сътрудничество, което пряко или косвено помага на Северна Корея да увеличи военната си мощ, е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и подлежи на наблюдение и санкции от страна на международната общност", се казва в изявление на президентската канцелария, добавяйки, че такова нарушение би влошило отношенията на Сеул с Москва.

Северна Корея и Русия съживиха споразумение, сключено през ерата на Студената война, когато техните лидери се срещнаха в Пхенян тази седмица и се съгласиха да взаимно да си предоставят военна помощ, ако някога бъдат нападнати.