ЗА ЧРД: Фандъкова представя зелени проекти за София

400 енергийно независими училища и детски градини ще произвеждат зелена енергия с водородни клетки и сензори

Новини
10:37 - 12 Април 2022
1164
ЗА ЧРД: Фандъкова представя зелени проекти за София

Зелена електрическа жп линия от гара "Яна" до "ТЕЦ София" ще транспортира РДФ гориво. Тя би спестила над 8 хил. автомобилни курса на година. Това е един от шестте проекта, които Столична община подготвя по европейски проекти за таксономия на ЕС.

Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на конференцията Digital Sofia.Smart City, организирана от Столична община и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), която има за цел да насърчи дигиталната трансформация на градовете.

Ефективното използване на енергийни ресурси е основна цел на София в момента. "Започнахме внедряване на ВЕИ в общински детски градини. Разработваме и пилотен проект за използване на водород, който ще се тества в едно от депата на "Метрополитен", разказа още Фандъкова.

400 енергийно независими училища и детски градини, които да произвеждат зелена енергия с водородни клетки и сензори, с които да следят разходите си, е още един от подготвяните проекти. Той ще спести 14 хил. тона емисии годишно на сграда.

"София е първата столица в Европа с таксономичен анализ – всеки проект ще е съгласно "Зелената сделка", посочи Фандъкова.

Тя изтъкна и въведените вече електронни услуги от общината, като онлайн билети за градския транспорт, онлайн плащане на данъци и др. 

Днес е и рожденият ден на кмета на столицата. "Работният ми ден на рождения ми ден започва с тази конференция, която за мен е много важна, защото тук се събираме всички, от които зависи дигиталната трансформация на нашия град. Столична община изпревари държавата със създаването на ресор дигитализация още през 2019 г. и включването на младите хора да управляват и координират този процес. В този процес е много важно да говорим за работата заедно", пожела си Фандъкова.

И припомни, че Столична община е активен парнтьор на иновативни компании, които тестват свои продукти в реална среда или създават нови такива. Един от инструментите на общината за насърчаване на бизнеса е програмата "Акселератор стартъп София", в който фирмите могат да получат до 90% от средствата, които са им необходими за иновативни продукти. Тази година са кандидатствали 24 проекта, а одобрените ще станат ясни през април.