ЗА ДЕН: Гриша Ганчев забравя за ЦСКА, съдят го за престъпление

Прокурорите твърдят, че богаташът ръководи ОПГ

Общество
17:15 - 16 Юни 2023
12903
ЗА ДЕН: Гриша Ганчев забравя за ЦСКА, съдят го за престъпление

Богаташът Гриша Ганчев в четвъртък ще забрави за проблемите около новия стадиона на ЦСКА, защото магистратите го привикват в съда, да дава обяснения по обвинение за престъпна група, научи Lupa.bg.

Медията ни научи, че бизнесменът вече е уточнил с адвоката си системата за защита. Враговете на Гриша Ганчев твърдят, че той е взел ЦСКА именно, за да ползва обичта ма феновете като щит по делата срещу него. 

Наскоро във форуми на вечния враг Левски се появиха мнения, че бившият собственик на Литекс Ловеч щял да взима участие и в управлението на синия клуб. До там обаче едва ли може да се стигне, поне докато паралията е ангажиран с ЦСКА. 

Бизнесменът е оправдан от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) по т.нар. "захарно дело“, което продължи седем години в специализираните съдилища.

Ганчев, който е собственикът "Литекс Комерс“ и мажоритарен собственик на футболния клуб "ЦСКА-София“, беше пратен на съд през 2015 г. за данъчни престъпления за над 700 000 лева, като според прокуратурата това е ставало чрез продажба без фактури на захар, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Според обвинението продажбите били извършвани чрез фирмите "Симек“ ЕООД, "Никдоналд Комерс“ АД и "Лозев“ ЕООД.

Още през 2012 г. Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група и е склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните престъпления. Обвинения за помагачи в престъпната дейност бяха повдигнати на Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на "Литекс Комерс“ АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева За участие в групата беше обвинен и Тодор Симеонов.